Zoeken
 
 

Meer dan 100.000 nieuwe starters in 2018


Brussel, 1 mei 2019
In 2018 werden 100.113 nieuwe ondernemingen opgericht in België, waarmee voor het eerst de drempel van 100.000 starters wordt overschreden. Ten opzichte van 2017 gaat het om een toename van ruim vijf procent met 5.032 nieuwe ondernemingen.
De jaren daarvoor steed het aantal ook al met 5,9 procent en 8,7 procent. Dat blijkt uit de Startersatlas 2019 van Unizo, Graydon en UCM. De Startersatlas brengt in beeld hoeveel starters de verschillen regio's, sectoren en beroepen kennen.

De meeste nieuwe ondernemingen starten in Vlaanderen, hier was sprake van een toename van 6.043 starters ten opzichte van 2017. Opvallend is dat in Wallonië een zeer kleine daling van het aantal starters te zien was (-0,2 procent), terwijl in 2017 Wallonië juist de grootste groei in starters op haar naam kon zetten met 6,9 procent.

Industrie overleeft het best

Stopzettingen van bedrijven meegenomen, groeide het aantal bedrijven in België in 2018 per saldo met 1,9 procent. De grootste nettogroei (4,8 procent) vond plaats bij de vrije beroepen. Van alle starters die vijf jaar geleden begonnen, is nu nog twee derde actief. Van de ondernemingen die in 2004 begonnen is nog iets meer dan de helft in bedrijf. De hoogste 'overlevingsgraad' op vijf jaar geldt voor de industrie, daar is nog driekwart in bedrijf.

Werk aan de winkel

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO: 'Het toenemend aantal starters is een goeie graadmeter voor de algemene stemming en het vertrouwen in de toekomst bij de ondernemers. Het optimisme blijft groot en de drempel om zelf een zaak te starten verkleint, mede door de inspirerende voorbeeldfunctie van het groeiend aantal starters, maar ook door stimulerende maatregelen, waaronder, bijvoorbeeld, het verbeterd statuut van de student-ondernemer. Ook trends al de digitalisering maken het vaak eenvoudiger om een eigen zaak te starten.'

'Ondanks al dit goede nieuws is dit niet het moment om achterover te leunen, niet voor de bevoegde overheden, maar evenmin voor UNIZO. Ondernemers vormen nog altijd een (te) kleine minderheid in onze samenleving. [...] Na de door UNIZO bepleitte en intussen gerealiseerde verlaging van de KMO-vennootschapsbelasting, lanceerden we onlangs het voorstel om ook voor zelfstandigen zonder vennootschap een gelijkaardige belastingverlaging door te voeren, onder de vorm van een zogenaamde 'ondernemingsaftrek'. Die komt er op neer dat 20 % van de gerealiseerde brutowinst (tot max. 100.000) zou worden vrijgesteld van belastingen. Met deze maatregel zorgen we niet alleen voor een gelijkaardige fiscale behandeling van zelfstandigen en vennootschappen, het is ook een doeltreffend middel tegen een nodeloze vervennootschappelijking van het ondernemerslandschap, zeker na de onlangs van kracht geworden, vereenvoudigde nieuwe vennootschapswetgeving.'

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren