Zoeken
 
 

Bouwsector populair onder witwassende criminelen


Brussel, 29 april 2019
Criminelen bedenken steeds meer manieren om drugsgeld wit te wassen. Een van de populaire mogelijkheden is de 'compensatietechniek', die plaatsvindt via de bouwsector.
Dat stelt De Standaard naar aanleiding van uitspraken van de Cel voor Financiële Informatieverwerking.  De CFI richt zich op het bestrijden van witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Volgens de CFI passen momenteel veel criminelen de 'cempensatietechniek' toe om geld wit te wassen, via de bouwsector.

Witwassen via de bouwsector

CFI legt uit hoe deze techniek in zijn werk gaat. Witwassers sluizen hun illegale drugsgeld door naar malafide bouwbedrijven. Deze bedrijven gebruiken dit geld om hun medewerkers zwart te betalen. De winst wordt niet rechtstreeks overgemaakt naar de criminelen, maar wordt gebruikt om Chinese producten mee aan te kopen. De goederen worden verscheept naar Antwerpen en vervolgens verkocht in winkels die onder controle staan van de criminelen. Het witgewassen cocaïnegeld kan nu worden uitgegeven door de criminelen.

De CFI geeft aan vorig jaar een record aantal meldingen te hebben gehad van verdachte transacties, namelijk 33.445 meldingen. Hiervan werden 933 dossiers doorgegeven aan het openbaar ministerie, samen goed voor 1,7 miljard euro.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren