Zoeken
 
 

Bouwsector zoekt breed inzetbaar personeel


Brussel, 12 april 2019
De bouwsector is in beweging. Digitalisering wordt steeds belangrijker, meer aandacht gaat uit naar klimaatvriendelijke maatregelen. Wat niet veranderd is, is de krapte op de arbeidersmarkt. Bouwbedrijven zoeken naar breed inzetbare profielen, steeds vaker hebben zij hoogopgeleid personeel nodig.
Dit meldt HLN . Bij 26 procent van de vacatures in de bouw wordt er gevraagd om hoger opgeleid personeel, 32 procent vraagt om ‘middengeschoolden'. Cijfers zijn afkomstig van de VDAB .

'Volgens de laatste cijfers zijn nog maar 42% van de vacatures in de Vlaamse bouw voor laaggeschoolden bestemd. Voor hooggeschoolden zijn er maar liefst 4.372 vacatures,' aldus Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB. Volgens Dillen zijn vooral projectleiders, calculatoren en werfleiders moeilijk te vinden. 'We krijgen er elk jaar 120 afgestudeerde burgerlijk ingenieurs bouwkunde bij, en 300 industrieel ingenieurs bouwkunde. Dat is te weinig, en die gaan ook niet allemaal naar de bouw natuurlijk.'

Krappe arbeidsmarkt vraagt om aanpassingen

'Het aantal vacatures in de bouw stijgt elk jaar, en heeft nu weer een recordhoogte bereikt. Tegelijkertijd zien we dat het aantal werkzoekenden daalt: in Vlaanderen zijn er nu ongeveer 15.000, in 2014 waren dat er nog 26.000.'

Die krapte op de arbeidsmarkt leidt volgens Dillen tot veranderingen in de sector. 'We zien bijvoorbeeld steeds meer prefabricatie. Door het tekort aan personeel zoeken bedrijven middelen om mensen uit te sparen, dat kan met prefab. Maar die prefab-bouwpakketten moet natuurlijk wel allemaal uitgedacht en uitgetekend worden, en dat wordt door ingenieurs gedaan. Op de werf zelf wordt het werk geminimaliseerd,' zegt Dillen.

 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren