Zoeken
 
 

Onder druk staande marges geeft tegenwind Bekaert


Zwevegem, 6 maart 2019
Auteur:
Rolf Elling
Het Bekaert concern, met de hoofdzetel in Zwevegem, boekte in 2018 een resultaat van 210 miljoen euro onderliggende EBIT op hogere omzet. De geconsolideerde omzet lag op 4,3 miljard. De staaldraadverwerker had in 2018 enige tegenwind en dit drukte de onderliggende bedrijfswinst.

Over 2018 realiseerde Bekaert een geconsolideerde omzet van 4,3 miljard euro. Dat is 5,1 procent meer dan in 2017. Organisch was de groei iets sterker - 8,9 procent - maar wisselkoersschommelingen en desinvesteringen eisten hun tol. De organische omzetgroei is te danken aan 2,2 procent hogere volumes en vooral aan hogere prijzen en een gunstigere prijsmix.


De marges stonden wel onder druk door een groot aantal factoren. Bekaert verwijst naar de volatiele prijzen voor walsdraad, de handelsspanningen en wijzigingen van het handelsbeleid en de groeiende prijsdruk. De groep werd ook geconfronteerd met hoger dan verwachte opstartkosten voor verschillende grote uitbreidingsprogramma's en de zaagdraadactiviteiten, die in 2017 nog winstgevend waren, doken in het rood.

 

Tragere groei

Het businessklimaat vertoont een dalende tendens in diverse sectoren. Bekaert is dan ook voorzichtig over de verwachtingen in 2019. Het businessklimaat verslechtert in verschillende sectoren door meer gesloten markten en uitgestelde investeringen. Voor 2019 wordt dan ook een tragere groei in de meeste delen van de wereld verwacht. Ook de Brexit en de handelsspanningen zorgen voor de nodige onzekerheid. 

 

Bert De Graeve

Voorzitter Bert De Graeve vertrekt in mei 2019 bij Bekaert. Hij doet dat tijdens de volgende algemene vergadering. Dat meldt Bekaert. De Graeve was sinds 2002 aan boord bij de West-Vlaamse multinational. Eerst als financieel directeur (2002-2006), en van 2006 tot 2014 als topman. 


Ex-topman

Bekaert draagt Jürgen Tinggren voor als zijn opvolger. Tinggren is de ex-topman van de liftengroep Schindler, en bestuurder bij Johnson Controls, een toeleverancier van de autosector. Bekaert is een wereldmarkt- en technologisch leider in staaldraadtransformatie en deklagen. Het streven is om de voorkeursleverancier te zijn voor onze staaldraadproducten en -oplossingen door het voortdurend leveren van superieure waarde aan onze klanten over de hele wereld.  

 

Bekaert (Euronext Brussels: BEKB) is een globale onderneming met hoofdzetel in België.


www.bekaert.com  

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren