Zoeken
 
 

Bouwunie bepleit vereenvoudigd en betaalbaar overurensysteem


Vilvoorde, 6 februari 2019
Bouwunie, de Unie van het KMO-bouwbedrijf, meldt dat het de voorbije weken samen met Liantis en Constructiv, al zes infosessies organiseerde om bouwbedrijven wegwijs te maken in de tien meest gebruikte overurensystemen in deze sector. Het reageert daarmee op het feit dat er zoveel diverse systemen zijn, elk met hun eigen regels.

Welk systeem is het voordeligste, enerzijds voor de werkgever en anderzijds de werknemer? Wanneer pas ik welk systeem toe? En welke procedure moet ik daarvoor volgen? Meer dan 400 bouwwerkgevers tekenden present op de inmiddels georganiseerde verhelderende infomomenten. Dit cijfers is volgens Bouwunie een duidelijk teken dat de nood aan flexibiliteit erg hoog is in de bouwsector.

 

'Het is goed dat er veel mogelijkheden zijn om overuren te presteren', zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. 'Dit geeft de bouwbedrijven ruimte om antwoord te geven op diverse problemen. Ze kunnen zo periodes met veel werk opvangen en de arbeiders per dag wat meer laten werken, of langere dagen laten doen wanneer de werf ver van huis is en ze niet elke dag op en af kunnen pendelen. Ze kunnen bij langere of kortere dagen werken ook rekening houden met bijvoorbeeld het weer, de luchtvochtigheid, de wind of het aantal uren dat het licht is. Overuren zijn niet alleen handig voor dringende opdrachten, maar ook voor normale periodes van intense activiteit.' 


Volgens Waeytens zijn er nu gewoon té veel stelsels met té ingewikkelde en telkens andere procedures. Soms moet de arbeider de overuren recupereren, soms mag hij kiezen, soms mag hij niet recupereren. Sommige overuren zijn goedkoper dan andere overuren. Soms geldt geen overloontoeslag, soms net hoge toeslagen. Soms moet het bedrijf een extra procedure volgen of een extra motivering geven.  

 

Vereenvoudiging moet 

'Dit moet en kan beter! Daarom vragen wij bij Bouwunie een vereenvoudiging. Het totaal aantal mogelijke overuren moet zeker behouden blijven. Maar het moet gemakkelijker, eenvoudiger en goedkoper. De sector heeft nood aan minder verschillende systemen en minder regeltjes. Het aantal uren waarvoor de vrije keuze voor al dan niet recupereren bestaat, moet omhoog. En meer overuren moeten kunnen genieten van het financieel voordelige regime, het zogenaamde fiscaal mechanisme. Dit is beter voor de bouwbedrijven, voordeliger voor de bouwvakarbeiders, maar ook eenvoudiger voor de overheid.'

 

www.bouwunie.be

 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren