Zoeken
 
 

Bouwondernemers positief over 2019


Vilvoorde, 29 januari 2019
Elk kwartaal publiceert Bouwunie, Unie van het KMO-bouwbedrijf, haar bouwbarometer. Die stijgt in het vierde kwartaal van 2018 tot 100,8 indexpunten. Dat brengt het bouwbarometer-jaargemiddelde van 2018 op 100,6 en toont dat het duidelijk beter gaat dan de gemiddelden van de vorige jaren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Vlaamse bouwondernemers 2019 positief inschatten, al zijn er nog wel problemen met aanwervingen en wordt de concurrentie intenser.

Vooral het werkvolume zit goed, zeggen de Vlaamse bouwondernemers. Enkel over de nog altijd scherpe concurrentie zijn ze niet tevreden. Om te kunnen concurreren met de goedkopere buitenlandse bouwbedrijven is een lastenverlaging noodzakelijk. Deze is beloofd maar nog niet correct ingevoerd. 'Onze hoop om dit snel ingevoerd te krijgen, ligt volledig in handen van het federaal parlement', zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

 

29% van de Vlaamse bouwbedrijven had in het vierde kwartaal meer werk dan in het derde kwartaal van 2018. 15% had minder werk. Voor de toekomst verwacht 28% meer werk en 14% minder. Het orderboekje is ook goed gevuld. Drie op vier bedrijven hebben tot zes maanden werk. 15% rapporteert zes tot negen maanden en 9% heeft werk voor meer dan negen maanden. Ter vergelijking: eind 2017 had maar 9% voor zes tot negen maanden werk en 8% voor meer dan negen maanden.  

 

1 op 5 wil aanwerven maar zoektocht verloopt moeizaam 

15% van de bouwkmo's heeft in de laatste weken van 2018 extra mensen aangeworven. 9% had minder werknemers. In de eerste drie maanden van 2019 denkt 21% met meer personeelsleden te werken en 8% met minder. De bouwbedrijven verwachten wel serieuze moeilijkheden in hun zoektocht naar geschikt personeel. 80% zegt dit zeer problematisch tot quasi onmogelijk is. De arbeidsmarkt is en blijft krap. Technisch geschoolde werknemers zijn erg gegeerd, ook in de bouwsector.

 

Concurrentie blijft té scherp 

Ondanks de goede werkvooruitzichten, ervaart 93% nog altijd een minstens even hoog concurrentieniveau. Een derde van hen spreekt zelfs van een verzwaring. Vooral de concurrentie van en met goedkope buitenlanders is hard. Het aantal gedetacheerden op de Belgische bouwmarkt stabiliseert, maar het gaat nog altijd om 70.000 arbeiders en zelfstandigen. Eén op vier van alle actieven in de bouw, is een buitenlander. De Vlaamse bouwondernemers willen met gelijke wapens kunnen strijden en dat betekent dat volgens Bouwunie een lastenverlaging noodzakelijk is.  

 

2019 wordt goed jaar 

2018 was voor 53% van de bouwondernemers een uitgesproken positief economisch jaar. 21% blikt er negatief op terug. 2019 kondigt zich minstens even goed aan. Ook daarover is 53% positief gestemd. 13% ziet het somber in. 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren