Zoeken
 
 

WMF maakt meer messen


Geislingen (DE), 23 januari 2019
Door standaardisering en een nieuwe vijfassig bewerkingscentrum maakte de WMF Group zijn gereedschap- en matrijzenmakerij efficiënter. Hierdoor ontstond er extra ruimte voor dienstverleningen voor externe klanten.

De WMF Group ontwikkelt en produceert al sinds 1853 hoogwaardig kookgerei en koksmessen. Nog steeds worden veel van deze producten vervaardigd door het omvormen van onbewerkt plaatstaal. Het daarvoor noodzakelijke gereedschap vervaardigt de WMF Group grotendeels zelf in de eigen gereedschapmakerij in Geislingen. ‘Wij gebruiken alleen al voor de ongeveer 30 verschillende messenmodellen tussen de 100 en 150 smeedmatrijzen. Deze matrijzen, die bestaan uit een boven- en een ondergedeelte, worden gemaakt van gehard warmgewalst staal', vertelt Hans Brühl, vakman onderdelen- en gereedschapsmakerij bij WMF.

 

Frezen

Voor een reproduceerbare hoge messenkwaliteit wordt elke matrijs na ongeveer 3.000 slagen bewerkt door de gereedschapsmakerij. Daarbij wordt ongeveer 0,5 millimeter materiaal nauwkeurig volgens de contouren van de matrijs gefreesd. Dit proces kun je ongeveer vijftien keer herhalen. Dat betekent dat je met elke matrijs ongeveer 45.000 slagen kunt maken voordat de matrijs op is. ‘Tot voor kort werden deze freeswerkzaamheden en het bijwerken van de matrijzen op een HSC-freesmachine uitgevoerd. Deze kon echter slechts twee smeedmatrijzen opnemen die dan successief en in meerdere opspanningen omslachtig bewerkt moesten worden. Toen de messenproductie in Hayingen moest worden verhoogd en er meer smeedmatrijzen nodig waren ontstonden er capaciteitsknelpunten', beschrijft Brühl de uitgangssituatie. 

 

Testen

Er zijn testseries gemaakt met verschillende merken bewerkingscentra en volgde een evaluatie van de contournauwkeurigheid, precisie en oppervlaktekwaliteit. Ook werden de bewerkingstijden met elkaar vergeleken waarbij een vereiste was om deze omlaag te brengen. Naar aanleiding van de evaluatie koos de matrijzenmakerij van WMF voor het vijfassige bewerkingscentrum C 22 UP van Hermle. Samen met Hermle werd een bewerkingsproces ontwikkeld: niet alleen de gewenste reproduceerbare exacte contournauwkeurigheid werd bereikt, maar ook de bewerkingstijd werd duidelijk gereduceerd. Dankzij de uitrusting van dit bewerkingscentrum met elfvoudige palletwisselaar PW 150 is het nu bovendien mogelijk het bijwerken van de smeedmatrijzen manloos uit te voeren, dat wil zeggen dat deze machine ook ‘s nachts en in het weekend aan het werk is. Hierdoor heeft WMF extra capaciteit beschikbaar voor de bewerking van interne en externe opdrachten.  

 

Dubbel zo snel

Dat de werktuig- en matrijzenmakerij van de WMF Group dit voor elkaar kreeg vloeit voort uit de standaardisering van de smeedmatrijzen. Daarnaast zorgt het zelf ontwikkelde pallet-, respectievelijk werkstuk-spansysteem en de automatisering door de palletwisselaar PW 150 voor een veel efficiëntere bewerking. Axel Spadinger, hoofd van de gereedschapsmakerij en matrijzenmakerij bij de WMF Group vat dit als volgt samen: ‘Wij konden bij het bijwerken van de smeedmatrijzen-paren de bewerkingstijd met 50 procent en meer reduceren. Omdat wij deze meestal ‘s nachts en in het weekend uitvoeren, kunnen we het bewerkingscentrum C 22 UP dus overdag heel flexibel voor alle voorkomende bewerkingen gebruiken. In combinatie met onze knowhow op het gebied van werktuig- en matrijzenmakerij zijn wij nu in staat om ook externe klanten op tijd te bedienen.' 

WMF maakt meer messen'
V.l.n.r.: Axel Spadinger, hoofd gereedschap- en matrijzenmakerij, Hans Brühl, vakman onderdelen- en gereedschapconstructie en Günter Schulz, bediener. Allen van de werktuig- en matrijzenmakerij van de WMF Group GmbH in Geislingen/Steige
1/1
 
 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren