Zoeken
 
 

Laatste rechte lijn voor eerste Opleidings- en tewerkstellingspool voor industriële beroepen


Brussel, 23 januari 2019
Beliris heeft de constructie van de eerste Opleidings- en tewerkstellingspool in het Brussels gewest afgerond. Op twee jaar tijd heeft het federale team dat ten dienste staat van Brussel in de industriezone Erasmus-Noord in Anderlecht een nieuw gebouw van 7.228 m² opgetrokken, bestemd voor opleidingen voor industriële en technologische knelpuntberoepen. Het gebouw wordt nu uitgerust door de toekomstige beheerder, Technicity.brussels. De opening is voorzien voor het najaar van 2019.

Het gebouw bestaat uit twee delen. Het voorste, dat voldoet aan de normen voor lage energie, zal kantoren, informaticalokalen, vergaderzalen en een cafetaria bevatten. De werkplaatsen en leslokalen achteraan werden opgetrokken in een industriële stijl. Het volume zal plaats bieden aan opleidingen tot lifttechnicus, HVAC-monteur, elektricien, elektromecanicien, lasser of industrieel tekenaar en werd ontworpen met bijzondere aandacht voor de veiligheid, functionaliteit en onderhoudsgemak.

 

Dankzij ruime zalen en leslokalen op mezzanines die uitkijken op de werkplaatsen moet dit moderne complex een open aanpak stimuleren en het leerproces vergemakkelijken. Beliris realiseerde dit project samen met het architectenbureau Burtonboy en de onderneming Koeckelberg voor een bedrag van € 10,2 miljoen voor de studies en werken.  

 

Technicity.brussels 

Technicity.brussels is de eerste Opleidings- en tewerkstellingspool die tot stand komt in het Brussels Gewest. De volgende polen die operationeel worden, zijn bestemd voor de sectoren ICT en Transport & Logistiek. Verder werd er een Pool voor de bouwsector, met eveneens heel wat knelpuntberoepen, ingeschreven op het programma van Beliris in 2018. Technicity.brussels is het resultaat van een partnerschap tussen verschillende opleidings- en tewerkstellingsactoren: Actiris, Bruxelles Formation, VDAB Brussel en de sociale partners van de technologische industrie, Agoria, FGTB-MWB en ACV-CSC. Deze vereniging bundelt de krachten en middelen om het opleidingsaanbod en de professionele integratie in Brussel te versterken.  

 

Momenteel wordt de verdere inrichting van het gebouw met onder andere technische en pedagogische uitrustingen voor de opleidings- en tewerkstellingsactiviteiten gelanceerd. Het project zet daarmee de laatste rechte lijn in. Het einde van de bouwwerken markeert een belangrijke stap voor de versterking van het opleidingsaanbod in Brussel.  

 

Resultaat van PPS 

Een Opleidings- en tewerkstellingspool is het resultaat van een publiek-private samenwerking. De bedoeling ervan is de economische situatie van een sector te verbeteren door de nood aan gekwalificeerde arbeidskrachten van de bedrijven in te vullen door werkzoekenden, werknemers en studenten de meest recente technologieën aan te leren en door te anticiperen op de noden van de sector. Een Opleidings- en tewerkstellingspool moet de etalage van een activiteitensector zijn en zich als een unieke toegangspoort richten tot zowel werkgevers die op zoek zijn naar gekwalificeerde arbeidskrachten, opleiders en leerkrachten, als werkzoekenden, werknemers in opleiding en studenten.

 

'Dit centrum lanceert een positieve dynamiek voor de tewerkstelling en de opleiding in het Brussels gewest', geeft Didier Reynders, vicepremier belast met Beliris, mee. 'Het is ontworpen om het leren
te bevorderen en zo zal deze pool gewijd zijn aan opleiding, vakmanschap en innovatie. Met de constructie van dit bouwwerk en alle vereisten die het met zich meebracht, heeft Beliris zijn expertise gedemonstreerd. Ook de bouwsector, die met moeite de nodige arbeidskrachten vindt, zal op termijn profiteren van een vergelijkbare infrastructuur. Beliris heeft namelijk 16 miljoen euro gereserveerd voor de aanschaffing van een site en zijn transformatie tot een opleidingscentrum voor beroepen van de bouwsector. Deze polen, ontstaan uit een ongezien partnerschap, zullen opleidingen verschaffen die de tewerkstelling ondersteunen.'  

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren