Zoeken
 
 

Bouwunie reageert enthousiast op invoering van de Woningpas


Vilvoorde, 5 december 2018
Bouwunie, de Unie van het KMO-bouwbedrijf, reageert als beroepsorganisatie van de zelfstandigen en KMO's uit diverse deelsectoren uit de bouw positief op de invoering van de Woningpas. Die Woningpas werd zopas gelanceerd door het Vlaams Energieagentschap (VEA), het departement Omgeving, Wonen-Vlaanderen en de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Achter de Woningpas steken de drie bevoegde ministers Bart Tommelein, Liesbeth Homans en Joke Schauvliege.

Bouwunie stelt dat het al enkele jaren pleit voor de invoering van een Woningpas en dat het actief heeft meegewerkt aan de totstandkoming ervan binnen de werkzaamheden van het Renovatiepact 2050. De Woningpas is een gratis digitaal paspoort dat alle informatie over een woning samenbrengt. Het gaat dan om keuringen, attesten en gegevens uit het energieprestatiecertificaat (EPC) of de EPB-aangifte. Dat maakt het veel makkelijker om bijvoorbeeld na te gaan hoe energiezuinig een woning is.


Nieuwe woningen presteren doorgaans erg goed op energievlak en dikwijls zelfs beter dan de regelgeving oplegt. Dat is goed nieuws, maar het gaat alleen over nieuwbouw, die maar een fractie van het woningenbestand weerspiegelt. Bij de bestaande huizen gaapt er nog een achterstand en daaraan wordt verholpen met de Woningpas. Concreet laat de Woningpas zien hoe het gesteld is met de kwaliteit van de woning.

 

EPC+ 

Binnenkort krijgt trouwens ook het Energieprestatiecertificaat een nieuw kleedje. Dit EPC+ zegt niet alleen iets over de energieprestaties van de woning, maar geeft ook meer informatie over hoe de woning energiezuiniger kan gemaakt worden, wat dat kost en welk energielabel de woning nadien krijgt. Volgens Bouwunie wordt dit een mooie aanvulling op de woningpas. De twee instrumenten samen maken het voor de woningeigenaar immers duidelijk wat hij moet en kan doen om zijn woning up-to-date te maken. Welke investeringen een eigenaar, en op termijn ook een koper of huurder, best laat uitvoeren en op welke termijn. Kortom, dit is een stimulans voor een betere renovatie en voor een verhoging van het wooncomfort en de energieprestaties van de Vlaamse woningen.  

 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren