Zoeken
 
 

Rittal transformeert vestiging In Rittershausen tot fabriek van de toekomst


Lokeren, 14 november 2018
Hightech productiesites die meedenken en automatisch plannen, en die dankzij artificiële intelligentie (AI) zorgen voor geoptimaliseerde maintenance… Wat eerst klonk als toekomstmuziek maakt Rittal waar in het Duitse Rittershausen. Voor de productie van haar nieuwe VX25 schakelkastsysteem transformeert de onderneming, die haar hoofdzetel heeft in het Duitse Herborn en in België opereert vanuit Lokeren, haar vestiging in een fabriek van de toekomst. En dit zonder onderbreking van de productie.

Rittal, wereldwijd aanbieder van oplossingen voor industriële kasten, stroomverdeelsystemen, systeemklimatisering en IT-infrastructuur, trekt in Rittershausen onder meer de aandacht met nieuwe las- en handlingrobots. De metamorfose is inmiddels al een flink eind gevorderd en de volledige oplevering van de ‘Industrie 4.0'-fabriek is gepland tegen 2020. De totale investering bedraagt 120 miljoen euro voor dit bedrijf dat circa 10.000 medewerkers telt en 58 dochtermaatschappijen.

 

Opvolger TS 8 schakelkast 

"Over anderhalf jaar zal niets er nog hetzelfde uitzien", zegt Carsten Röttchen, Managing Director Production bij Rittal. 


De reden voor deze uitspraak loopt van de band op het einde van een nieuwe productielijn: het VX25 schakelkastsysteem. Deze kast is de opvolger van de TS 8 schakelkast en is volgens Rittal beter dan haar voorganger. De kast kwam tot stand na gesprekken met klanten, een groots opgezette wetenschappelijke gebruikersstudie in Duitsland, de VS en China en vijf jaar van intense ontwikkeling. Voor klanten moet de VX25 een enorme vereenvoudiging en tijdbesparing opleveren. Daarnaast is ze zeer stabiel en herbergt de schakelkast veilig compact gemonteerde sturings- en schakelinstallaties die, bijvoorbeeld, worden ingezet bij de productie van auto's of zorgen voor de aandrijving van ‘heavy duty'-energieopslagunits voor windturbines. 


"Met onze innovaties en de lancering van nieuwe producten moderniseren we ook steeds onze productiefaciliteiten", stelt Carsten Röttchen. "Met deze conversie realiseren we een uiterst complex project waarbij een ware metamorfose duidelijk zichtbaar is in de fabriek. Momenteel worden er twee schakelkastsystemen tegelijkertijd geproduceerd. Terwijl aan de ene kant de TS 8 schakelkast nog met duizenden van de band loopt, ontstaat aan de andere kant het nieuwe VX25 systeem." 


In Rittershausen komt een netwerkfabriek, ook gekend als een Industrie 4.0 productiesite, tot stand.
"Veel van deze automatisatie is gebaseerd op intelligente en geconnecteerde systemen die vooruit denken, automatisch plannen en maintenance scenario's initiëren", verklaart Norbert Peter, Plant Director in Rittershausen. "Op deze manier kunnen we manuele fouten voorkomen en tegelijkertijd nog sneller worden. In de eindconfiguratie zal de nieuwe kast op meerdere profielsystemen van elk 70 meter lang ‘groeien'. Deze profielen vormen het skelet van het nieuwe systeem en bevatten een enorme hoeveelheid expertise." 


70 nieuwe las- en handlingrobots 

Van de 70 nieuwe las- en handlingrobots zijn er al 30 in werking in de productieruimtes. Opdat de machines met elkaar zouden kunnen communiceren, monitoren honderden sensoren de volledig automatische productieprocessen.  

 

www.rittal.com/be

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren