Zoeken
 
 

Technologie blijft mannenbastion: meer STEM nodig voor vrouwen


Brussel, 7 november 2018
Zowel in de technologische sector als in de informaticasector zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. Dat geldt ook in de start-upscene, die nog altijd sterk gedomineerd wordt door mannen. Een en ander blijkt uit een bevraging die het magazine Trends kon inkijken. Hieruit leren we onder meer dat in België de cijfers van vrouwen die een start-up beginnen erg laag liggen en dat amper 13 procent van de start-ups een vrouwelijke (mede)oprichter heeft.

Vergelijken we met Europa, dan merken we dat dit op Europees niveau 15 procent bedraagt. De mechanismen die schuilgaan achter het glazen plafond - zoals mensen benoemen die op je lijken, waardoor een mannenbastion de neiging heeft zichzelf in stand te houden - blijken ook in het start-upwereldje een rol te spelen, vooral dan bij kapitaalrondes. De meeste investeringsfondsen zijn immers mannenbastions die het gewoon zijn mannen over de vloer te krijgen die hun projecten komen verdedigen.

 

Analyse 350 start-ups 

Trends klopte onder meer aan bij een aantal onderneemsters, die allemaal in meerdere of mindere mate met het fenomeen werden geconfronteerd. Zij bevestigen een recente studie van adviesbureau BCG (Boston Consulting Group), dat 350 start-ups analyseerde, definieert het fenomeen nauwkeurig. Ook al presteren ze beter (10% meer inkomsten vijf jaar na de oprichting), toch hebben de start-ups die (mee) werden opgericht door vrouwen gemiddeld de helft minder geld opgehaald dan de start-ups die door mannen zijn opgericht. Het overgrote deel mannelijke investeerders stopt vooral dus geld in start-ups met mannen aan het roer. 


Sommige organisaties nemen innovatieve maatregelen. Zo besliste de accelerator Start it @KBC dat in de jury die de start-ups selecteert, evenveel mannen als vrouwen moeten zitten. Zo wil het een einde maken aan wat het zelf een ‘vicieuze cirkel' noemt, waarbij voor het overgrote deel mannelijke investeerders vooral geld stoppen in start-ups met mannen aan het roer. Bij de meest recente lichting stelde Start it vast dat 35 procent van de start-ups minstens één vrouwelijke oprichter had, tegenover 28 procent vorig jaar. 


Studies 

Het opvoedkundige model laat zich ook voelen bij de hogere studies. Hoewel er in het hoger onderwijs meer meisjes zitten dan jongens, maken meisjes in STEM-richtingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) maar een kwart van de afgestudeerden uit. Dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie Agoria. Houden we enkel rekening met de diploma's ingenieurswetenschappen en ICT (informatie- en communicatietechnologie), dan daalt het percentage vrouwelijke afgestudeerden nog verder, tot slechts 12 procent.


Meer meisjes dan jongens halen een diploma, maar ze kiezen voor studierichtingen die zowel in jobkansen als in loon minder vooruitzichten bieden. Zo kampt de digitale sector met een chronische ondervertegenwoordiging van vrouwen. Nochtans gaat het om een veelbelovende sector met veel toekomstmogelijkheden. Volgens de federale overheidsdienst Economie zullen er dankzij de digitale transformatie tegen dit en 2020 meer dan 50.000 jobs bij komen. 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren