Zoeken
 
 

Schunk komt met eerste intelligente gereedschaphouder


Lauffen/Neckar (DE), 24 oktober 2018
Schunk en start-up Tool IT presenteerden afgelopen september op de vakeurs AMB in Stuttgart de iTendo. Dat is de eerste intelligente hydraulische gereedschaphouder ter wereld die het bewerkingsproces rechtstreeks op gereedschapniveau bewaakt en het beheer van de snijparameters in realtime kan controleren. De marktintroductie vindt plaats in 2019.

De intelligente gereedschapshouders van Schunk, die in samenwerking met de Technische Universiteit Wenen en met de Weense onderneming Tool IT GmbH werden ontwikkeld, maken maximaal gebruik van alle mogelijkheden van ingebouwde procesbewaking en wel direct op de plaats waar de spaan ontstaat. Schunk noemt deze strategie ‘zo dicht mogelijk bij het werkstuk': hierbij wordt intelligentie rechtstreeks geïntegreerd in het eerste slijtvaste element van de machineapparatuur dat zich het dichtst bij het werkstuk bevindt.


‘iTendo is een mijlpaal op het gebied van gereedschaphoudertechnologie', zo benadrukt CEO Henrik A. Schunk. ‘Voor het eerst combineren wij de mechanische eigenschappen van ons paradepaardje Tendo met de mogelijkheden van digitale procesbewaking.'


Friedrich Bleicher is oprichter van Tool IT en tevens directeur en lid van de Raad van Bestuur van het Institut für Ferfertigungstechnik (IFT), verbonden aan de Technische Universiteit van Wenen.

 

Geometrie

De nieuwe gereedschapshouders hebben dezelfde interferentiecontouren als de traditionele gereedschaphouderopnames. Het gebruik van koelvloeistof is zoals gewoonlijk mogelijk. Het intelligente systeem, uitgerust met een sensor, een batterij en een zender, registreert het proces rechtstreeks op gereedschapsniveau, verzendt de gegevens draadloos naar een ontvanger in de machinekamer en van daar via een kabel naar een regel -en verwerkingseenheid, waar de gegevens worden geanalyseerd.
Afhankelijk van de specifieke toepassing kan er gebruik worden gemaakt van een webgebaseerde dienst om zowel de exacte grenswaarden als, bij overschrijding van die grenswaarden, de bijbehorende reacties te definiëren. De procesdata blijven binnen het gesloten circuit van de machine, waardoor de maximale gegevensveiligheid wordt gewaarborgd.

 

In de eerste fase biedt Schunk intelligente gereedschaphouders voor individuele klantenprojecten. Standaardisatie binnen het gereedschaphoudersgamma is gepland voor begin 2019. Naast de Tendo hydraulische expansiegereedschapshouders zullen in de toekomst ook andere gereedschapshouders van het Schunk Total Tooling programma worden uitgerust met de intelligente sensortechnologie.

 

www.schunk.com  

Schunk komt met eerste intelligente gereedschaphouder'
iTendo maakt realtime procesbewaking en -regeling rechtstreeks op gereedschapniveau mogelijk. De geometrie- en prestatiegegevens van de gereedschaphouders blijven ongewijzigd, ook met sensoren
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren