Zoeken
 
 

Duurzame toekomst met hoogwaardige kunststoffen


Brussel, 3 oktober 2018
Een duurzame toekomst voor onze samenleving? Dan zullen we niet zonder hoogwaardige kunststoffen kunnen. En net dat is de sterkte van de kunststoffenindustrie in België: de ontwikkeling van innovatieve materialen met waardevolle toepassingen voor meer levenskwaliteit en meer duurzaamheid.

Zo luidde de duidelijke boodschap op de allereerste Belgian Plastics Day in Brussel, een organisatie van sectorfederaties essenscia PolyMatters en Agoria. Keitoffe kunststoffen? Ja, als we met z'n allen minder weggooien, beter recycleren en nog meer innoveren.

 

De Belgische kunststoffensector onderscheidt zich door een uitgesproken focus op gespecialiseerde en hoogtechnologische kunststoffen. Vaak gaat het om materialen met unieke eigenschappen die in de gebruiksfase meer milieuwinsten opleveren dan eventuele alternatieven, als die er al zijn ten minste. Voorbeelden? Composietmaterialen die voertuigen en gebouwen energiezuiniger maken, verpakkingen van de nieuwste generatie speciaal ontworpen voor hergebruik in een circulaire economie of vooruitstrevende kunststoffen voor allerhande medische apparatuur en implantaten. Onder meer Borealis Polymers, Federal-Mogul, Jindal Films, Prince-Weiss en Sirris hebben op donderdag 13 september hun innovaties in de kijker gezet tijdens een event in BluePoint Brussels. 

 

Er was ook een demonstratie van de grootste mobiele 3D-printerinstallat

ie voor gerecycleerde kunststoffen ter wereld: de Colossus, onderdeel van The One Project. Deze machine heeft de omvang van een container en was eerder te zien op Tomorrowland en Pukkelpop. Op de Belgian Plastics Day transformeerde het toestel plastic flessen ter plekke in een kunstwerk. Al fietsend recycleren? Dat is pas écht re-cycling! De LERMa n° 1, of de Light Energy Recycling Machine, is een fiets waarmee kunststofmaterialen zoals zakjes en verpakkingsfilms al trappend worden vermalen en opgewarmd, waardoor ze omgezet worden in klinkers voor de aanleg van speelplaatsen of als bestrating in Congo, Burkina Faso en Senegal. Zo kunnen kunststoffen ook in afgelegen gebieden zonder elektriciteit worden gerecycleerd en wordt afval vermeden in regio's zonder inzamelsysteem. Bovendien creëert dit initiatief van Ingénieurs sans Frontières, in samenwerking met Plastimobile, ook lokale tewerkstelling. ‘In alle grote maatschappelijke uitdagingen, zoals energiebesparing, waterzuivering of de klimaataanpak, spelen hoogwaardige kunststofmaterialen een sleutelrol. Als we het verstandig aanpakken zijn kunststoffen ook de gangmakers van de circulaire economie. Afval vermijden en beter recycleren is de boodschap. De sector heeft in de haven van Antwerpen een actieplan om te vermijden dan kunststofkorreltjes in het milieu terechtkomen, een Europese primeur. Nu willen we ook de kunststofverwerkers in de rest van het land bij dit engagement betrekken', zegt Saskia Walraedt, directrice van essenscia PolyMatters.

 

‘De kunststofverwerkende sector stelt momenteel 26.000 mensen tewerk in België. Kunststoffen zijn steeds meer innovatieve materialen die gebruikt worden in een brede waaier van sectoren zoals de automobielindustrie, de elektronica, de medische sector..... Het publiek hoort veel over het verpakkingsprobleem, maar zelden of nooit iets over de vele toepassingen van kunststoffen die ons dagelijks leven verbeteren, onze veiligheid verbeteren of levens redden. In deze context moet plastic als een grondstof worden beschouwd. De sector werkt aan oplossingen om ervoor te zorgen dat het op een intelligente manier wordt hergebruikt, in plaats van weggeworpen in de natuur', zegt Julie Leroy, Business Group Leader Industries bij Agoria.

 

www.agoria.be  

 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren