Zoeken
 
 

Bouwunie ontevreden met afschaffing Vlaamse vestigingswet bouw


Brussel, 19 september 2018
Bouwunie, met ruim 8.000 leden een representatieve beroepsorganisatie van de zelfstandigen en KMO's uit de diverse deelsectoren in de bouwwereld, is niet te spreken over de beslissing van de Vlaamse regering om de Vlaamse vestigingswet bouw af te schaffen. Volgens die beslissing mag binnenkort iedereen in Vlaanderen een bouwbedrijf starten, waarbij vanaf 1 januari 2019 de vereiste beroepsbekwaamheden voor 11 bouwberoepen worden afgeschaft.

Volgens Bouwunie is dit een slechte zaak omdat voor heel wat beroepen een minimum aan beroepskennis absoluut noodzakelijk is. In de bouwsector blijven kwaliteit en veiligheid erg belangrijk en daarbij is de consument de grootste dupe van de afschaffing. Hoe weet je immers of de aannemer die je woning bouwt, een muurtje afbreekt of de verwarming nakijkt daar de juiste kennis voor bezit?


Nog volgens Bouwunie wordt er ook onzekerheid gecreëerd. Zoals bijvoorbeeld: zullen de Vlaamse bouwbedrijven vanaf 1 januari nog wel mogen werken in Brussel en Wallonië zonder bijkomende administratieve verplichtingen? Hun Europese collega's zijn er in elk geval van vrijgesteld.

 

Samenwerkingsakkoord is noodzakelijk 

'Vlaamse bouwondernemers mogen niet gediscrimineerd worden', stelt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. 'Wij vragen snel rechtszekerheid. Vlaanderen, Wallonië en Brussel moeten een samenwerkingsakkoord afsluiten, zodat Vlaamse bouwbedrijven geen bijkomende verplichtingen krijgen opgelegd.'


Bouwunie vraagt de Vlaamse regering verder volop in te zetten op sensibilisering en opleiding van beginnende bouwondernemers. De Vlaamse regering wil dat iedereen levenslang leert, maar vindt een minimale opleidingsvereiste voor wie start in de bouw overbodig. 'Inconsequent', aldus Bouwunie. 'Onze vestigingswet staat onder druk sinds de Europese richtlijn die bepaalt dat wie in het ene Europese land een gereglementeerd beroep mag uitoefenen, dat ook moet kunnen in een ander Europees land. Het is toch al te gek dat we aan Vlaamse ondernemers strengere voorwaarden opleggen dan aan hun buitenlandse concurrenten?' 


De Vlaamse regering volgt de bovenstaande redenering. De Waalse en de Brusselse regering (voorlopig nog) niet, daar blijft de vestigingswet vooralsnog bestaan. Het eigenaardige effect daarvan is dat Waalse of Brusselse vestigingsvoorwaarden gelden voor de eigen Waalse of Brusselse bouwondernemers, maar niet voor de Europese. Voor de Vlaamse bouwondernemers heerst onduidelijkheid: zullen de vestigingsvoorwaarden van Brussel en Wallonië voor hen gelden of niet? Dit moet voor Bouwunie vóór 1 januari opgelost worden. 


Bouwunie laakt de inconsequente houding van de Vlaamse regering die levenslang leren promoot, maar bouwondernemers laat beginnen zonder één enkele opleidingsvereiste. Starten met kennis van zaken is en blijft belangrijk. En dan gaat het zowel om beroepskennis als om de beginselen van het bedrijfsbeheer in al zijn facetten. 


De 11 gereglementeerde beroepen 

De 11 gereglementeerde beroepen zijn: installateur-frigorist; ruwbouwactiviteiten; stukadoor-, cementeer- en dekvloeractiviteiten; tegel-, marmer- en natuursteenactiviteiten; dakwerkers- en waterdichtingsactiviteiten; plaatsen/herstellen van schrijnwerk - glazenmaker; algemeen schrijnwerk; eindafwerkingsactiviteiten; installatieactiviteiten voor centrale verwarming, klimaatregeling, gas en sanitair; elektrotechnische activiteiten; algemene aannemingsactiviteiten.  

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren