Zoeken
 
 

Vlaanderen investeert recordbedrag in innovatie


Brussel, 29 augustus 2018
In 2016 investeerde Vlaanderen 6.7 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling. Dat bedrag is goed voor 2.7 procent van het bruto binnenlands product, waarmee Vlaanderen het veel beter doet dan het Europese gemiddelde van 1.94 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring.

Volgens een Europese afspraak moet elke lidstaat tegen 2020 3 procent van zijn bbp besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Die inspanning wordt verdeeld onder de overheid en de bedrijven en universiteiten. De Vlaamse overheid investeerde in 2016 0.84 procent van het bbp, terwijl dat tien jaar eerder nog 0.59 procent was.


Vooral de chemie, de farma en de ICT investeren traditioneel veel in onderzoek en ontwikkeling. Maar ook de financiële sector investeert door de digitalisering steeds meer in innovatie, zegt Koen Debackere, de auteur van de studie.


Vlaanderen wil tegen 2020 de norm van 3 procent halen. Of dat lukt is lang niet zeker maar 'het belangrijkste is dat we de goede richting uitgaan', zegt Debackere. In 2017 besliste de Vlaamse regering jaarlijks 195 miljoen euro extra te investeren in wetenschappelijk onderzoek en innovatie, waardoor het budget nu 758 miljoen euro bedraagt. Het is de bedoeling bij de begrotingsopmaak in september opnieuw een groot bedrag vrij te maken. Er is sprake van 280 miljoen euro.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren