Zoeken
 
 

Duitse gereedschappenindustrie op koers, export blijft achter in tweede kwartaal


Frankfurt am Main (DE), 15 augustus 2018
De orderontvangst van de Duitse gereedschappenindustrie is in het tweede kwartaal van 2018 gestegen met 2 procent (jaar op jaar). De binnenlandse orders stegen met 29 procent, maar de buitenlandse bestellingen daalden met 9 procent. In het eerste half jaar 2018 stegen de orders met 12 procent; de binnenlandse verkoop steeg met 34 procent, terwijl de buitenlandse bestellingen 3 procent hoger was dan in dezelfde periode 2017.

Hiermee bleef de groei achter op de groei in het eerste kwartaal van 2018. Toen steeg de orderportefeuille met 22 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De binnenlandse orders stegen met 39 procent, de buitenlandse orders groeiden met 15 procent. Daar waar zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt in het eerste kwartaal groeiden blijft de groei van de exportmarkten in het tweede kwartaal ver achter. ‘Er is momenteel een grote kloof tussen de binnenlandse orders en exportorders', concludeert Dr. Wilfried Schäfer, algemeen directeur van de branchevereniging Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken (VDW) in Frankfurt am Main naar aanleiding van de presentatie van de halfjaarcijfers. 


Duitsland investeert weer

‘Na een lange periode van aarzeling wordt er eindelijk in Duitsland geïnvesteerd, zowel in modernisering als in capaciteitsuitbreiding. Ook de orders uit de eurolanden groeien met iets minder dan twee cijfers. Zij vormen een solide basis voor de verdere ontwikkeling van de Duitse industrie. Dat is nodig want de investeringsactiviteit van met name in Azië vertraagd, omdat de vraag uit China, de grootste markt, zich als gevolg van politieke overwegingen stabiliseert. Ook het aantal bestellingen uit India en Zuid-Korea daalde', vervolgde Schäfer. 

 

De bestellingen van verspanende en omvormende machines en gereedschappen ontwikkelden zich in de eerste helft van het jaar even goed en vertoonden hetzelfde patroon voor binnenlandse en buitenlandse bestellingen als de industrie in zijn geheel. 


Record aantal banen

Met bijna 73.700 medewerkers heeft het personeelsbestand in mei van dit jaar een nieuw record gevestigd. De werkgelegenheid was alleen hoger aan het begin van de jaren negentig, onmiddellijk na de Duitse hereniging, en in de daaropvolgende jaren tot 1993. 


De bezettingsgraad was in juli van dit jaar met 93,2 procent zeer goed. Volgens Schäfer bereiken de capaciteiten in feite hun grenzen. Volgens het economisch onderzoek van IFO meldde meer dan de helft van de ondervraagde fabrikanten van werktuigmachines tegen het midden van het jaar een tekort aan materialen en bijna 40 procent een tekort aan arbeidskrachten. ´Dit is te wijten aan knelpunten in de hele toeleveringsketen. Belangrijke onderdelen zijn uitverkocht. En bij de inbedrijfstelling, vooral in het buitenland, is er een tekort aan personeel´, legt Schäfer uit. 

 

Omzet enorm

Ten slotte steeg de omzet in de eerste helft van het jaar met 13 procent. Dit ondersteunt de productieprognose van de VDW, die voor 2018 een verdere stijging van 7 procent verwacht. In het referentiejaar 2017 was de tweede helft van het jaar beduidend sterker dan in de eerste zes maanden. ´Als deze groeiverwachting niet wordt bedorven door bijv. de Brexit, de mondiale handelsoorlog en dreigingen met sancties, is onze industrie op de goede weg´, besluit Schäfer van VDW.

 

De Duitse machinegereedschappenindustrie is een van de vijf grootste Duitse machinebouwsectoren. De sector levert de productietechnologie voor de metaalbewerking aan alle takken van de industrie en levert een aanzienlijke bijdrage aan de innovatie en de productiviteitsgroei in de industrie. In 2017 produceerde de sector met meer dan 72.000 werknemers (eind 2017 bedrijven met meer dan 50 werknemers) machines en diensten ter waarde van ongeveer 16,1 miljard euro.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren