Zoeken
 
 

Staalprijzen stabiel stijgend


Wijchen (NL), 25 juli 2018
De verwachting is dat de komende maanden de staalprijs stabiel tot licht zal stijgen. Op het moment van dit bericht heeft ArcelorMittal nieuwe staalprijzen gepubliceerd, hetgeen neerkomt op een verhoging met 20 euro per ton ten opzichte van de actuele marktprijzen.

De mate en reikwijdte van de verwachte aanvullende importheffingen zullen vermoedelijk mede bepalend zijn voor de prijsontwikkelingen in de tweede helft van 2018. Dit schrijft Lex Coenen van Noviostaal in Het Staaljournaal van 13 juli 2018.

 

China + VS

De steeds harder wordende discussie over importheffingen tussen de VS en China beginnen in het Aziatische land zelf al de nodige problemen op te roepen. Juist terwijl China in de eerste 5 maanden van 2018 meer staal (+6,2 procent) produceerde dan dezelfde periode in 2017, nam de export met circa 16 procent af. Maar doordat de VS nog meer aanvullende importheffingen heeft ingevoerd zal die uitvoer waarschijnlijk nog verder gaan dalen. Dit terwijl de binnenlandse afzet afneemt vanwege klimatologische omstandigheden. De hoge temperaturen en het erg regenachtige weer hindert allerhande bouw- en constructiewerkzaamheden, waardoor de behoefte aan staal ook onder druk is komen te staan. Als gevolg daarvan zijn op landelijk niveau de voorraden opgelopen tot circa 11 miljoen ton, waar normaal minder dan 10 miljoen gebruikelijk is.


Insiders verwachten dan ook dat de binnenlandse staalprijzen gedurende de zomermaanden, ondanks oplopende prijzen voor het basismateriaal, zwak zullen blijven. De grote vraag is nu waar China het overschot tussen staalproductie en binnenlandse staalconsumptie kwijt zal raken. Want weliswaar is het land, naar eigen zeggen, de staalproductiecapaciteit aan het afbouwen, de capaciteit is nog steeds veel groter dan het eigen verbruik. 

 

VS

In de periode januari tot en met juni 2018 is de hoeveelheid geïmporteerd staal in de VS in vergelijking met dezelfde periode in 2017 gedaald met 6,6 procent. Zuid-Korea was in die periode met 1,7 miljoen ton de grootste exporteur naar de VS, wat echter een daling van circa 10 procent betekent. Dit kan mede verklaren waarom de binnenlandse staalprijzen in de VS op het hoogste niveau zijn sinds de crisis in 2008. 

 

Europa

Los van deze onenigheid over de importtarieven over en weer (zie kader), bestaat ook de vrees dat de staalmakers de nieuwe heffingen zullen gebruiken om hun tarieven aan te passen. Op het moment dat we dit bericht schrijven heeft ArcelorMittal al nieuwe prijzen gepubliceerd. Per saldo komt dit neer op een verhoging met 20 euro per ton ten opzichte van de actuele marktprijzen. Het is op dit moment nog niet bekend wat andere fabrieken gaan doen. Wel is het zo dat de meeste staalproducenten goed gevulde orderboeken hebben. Sommige fabrieken beweren zelfs levertijden tot in november te hebben. Is dat inderdaad zo, dan staan ze sterk bij de onderhandelingen voor nieuwe bestellingen.

 

De voorraden bij de grote staalafnemers waren in april nog hoog, maar zijn in de loop van het kwartaal behoorlijk gedaald als gevolg van een afwachtende houding bij nieuwe contracten. Toch zullen ook zij de voorraden weer moeten gaan aanvullen en kunnen zij juist in verband met die oplopende levertijden niet te lang wachten met het plaatsen van nieuwe opdrachten. Aangezien er relatief weinig importmateriaal wordt aangeboden, zal er meer bij de Europese fabrieken gekocht gaan worden. Het vermoeden is dat de komende maanden het prijsniveau stabiel tot licht stijgend zal zijn. De mate en reikwijdte van de verwachte aanvullende importheffingen zullen vermoedelijk mede bepalend zijn voor de prijsontwikkelingen in de tweede helft van 2018. 

Staalprijzen stabiel stijgend'
De voorraden bij de grote staalafnemers waren in april nog hoog, maar zijn in de loop van het kwartaal behoorlijk gedaald als gevolg van een afwachtende houding bij het aangaan van nieuwe contracten
1/1
 
 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren