Zoeken
 
 

Nieuwe Europese drone-veiligheidsregels kans voor de industrie


Brussel, 4 juli 2018
De leden van het Europees Parlement hebben gestemd voor nieuwe veiligheidsregels voor het gebruik van drones in het Europese luchtruim. De nieuwe regels maken deel uit van een herziening van de basisverordening luchtvaartveiligheid en moeten de EU klaarstomen om de verwachte sterke toename in het luchtverkeer – waaronder het gebruik van drones – op te vangen. Verwacht wordt dat de regels het gebruik in verschillende sectoren zullen stimuleren.

Het Europees Parlement staat achter het versnellen van innovatie en marktontwikkelingen in de drone-industrie. Volgens de parlementariërs kan dronetechnologie in de komende tien jaar zo'n 15 miljard euro per jaar opleveren en ongeveer 150.000 banen scheppen tegen 2050. Daarom werd op 12 juni 2018 de nieuwe Europese regelgeving voor drones goedgekeurd door het Europarlement. 


‘Specific'-categorie voor bedrijfsmatige dronevliegers

De nadruk in deze Europese wetgeving ligt op het creëren van een gemeenschappelijke veiligheidsstandaard voor drones in de gehele EU. Zo zal er een Europese certificering en registratie voor drones komen. Exploitanten van drones zullen nationaal moeten geregistreerd worden en hun drones zullen worden gemarkeerd voor identificatie. Hiermee wil men in geval van incidenten de drone-gebruikers duidelijk kunnen identificeren. Dit zal niet vereist worden voor de kleinste drones. 

 

In de ‘open'-categorie zal geen voorafgaande autorisatie nodig zijn en komt het vliegplafond te liggen op 120 meter. Consumenten zullen deze normale, kleine consumentendrones niet hoeven te registreren. In de ‘specific'-categorie, waartoe eerder de bedrijfsmatige dronevliegers zullen horen, moeten drones wel geïdentificeerd kunnen worden en moet de drone-bestuurder een online-test en -training doorlopen. De laatste ‘certified'-categorie, is de zwaarste en bevat onder meer een aantal certificatie-eisen. Op basis van het risico, kan het ook zijn dat er aanvullende functionaliteiten zullen moeten worden toegevoegd zoals een automatisch landingssysteem als het contact tussen de bestuurder en de drone wegvalt of ontwijkingssystemen.

 

De Europese Commissie en het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart moeten nu met gedetailleerde regels komen, op basis van de goedgekeurde principes. Op termijn zullen de Europese drone-regels dus de nationale regels in België gaan vervangen. 

 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren