Zoeken
 
 

Agoria helpt Vlaamse technologische kmo’s met energiebesparing


Brussel, 28 maart 2018
Sinds afgelopen week krijgen Vlaamse technologische KMO’s bezoek van een energiecoach van Agoria. Deze zal hen in drie stappen helpen met energiebesparing. Dat hebben Agoria en Vlaams energieminister Tommelein bekend gemaakt. Het gaat om een pilootproject dat loopt tot augustus 2019 en waarin de Vlaamse overheid 150.000 euro investeert.

Peter Demuynck, algemeen directeur Agoria Vlaanderen stelt: 'Vanuit de vertrouwensrelatie met onze leden willen we het belangrijkste energiebesparingspotentieel detecteren en bedrijven begeleiden in de toepassing van de meest rendabele maatregelen. Voor KMO's zijn dergelijke investeringen niet altijd evident, want ze kosten veel tijd en kennis. Met de coach willen Agoria en de Vlaamse overheid daar nu iets aan doen. Zo is de begeleiding van de coach gratis voor de 1800 leden van Agoria'.

  

Advies en begeleiding

De coach adviseert en begeleidt, maar het bedrijf zelf neemt uiteindelijk de beslissingen. Het volledige traject omvat drie stappen. Eerst analyseert de coach ter plaatse de belangrijkste energiekosten en levert een voorstel van besparingsplan af. In dat voorstel ziet men welk besparingspotentieel in het bedrijf mogelijk is met de meest laagdrempelige energiebesparende technieken, welke investeringen die eventueel vergen en welke daarvan de terugverdientijd is. Daarna volgt de uitwerking van de gekozen maatregelen. De coach helpt desgewenst bij het maken van keuzes en het plaatsen van bestellingen. Tot slot adviseert de coach waar nodig om de vlotte installatie van de energiebesparende investeringen te garanderen. 

 

Terugverdieneffect

In het begeleidingstraject ligt de klemtoon op energiebesparende investeringen met groot terugverdieneffect, die bovendien geen onrealistisch hoge of moeilijke investeringen vergen voor de gemiddelde KMO. Het betreft in het bijzonder de technieken metering-monitoring, opsporing nullast, relighting, HVAC regeling, optimalisatie persluchtinstallatie en mogelijkheid tot installatie van PV. 

 

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: 'De energiebeleidsovereenkomst met Agoria is al het derde contract dat de Vlaamse overheid sluit met een hele sector. Dankzij Vlaamse ondersteuning kan Agoria een coach aanstellen die een aantal bedrijven in de sector screent op mogelijke energiebesparingen en hen begeleidt bij de uitvoering van energie-efficiënte maatregelen. Voor de bedrijven zelf levert dat een behoorlijke verlaging van de energiefactuur op. De Vlaamse overheid zet zo een stapje vooruit in het behalen van de energiedoelstellingen.'   

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren