Zoeken
 
 

Prijsdruk door importheffing Verenigde Staten


21 maart 2018
Auteur:
Jan Hoffman
Door de Amerikaanse importheffingen zal de Europese markt overspoeld worden door onder meer Braziliaans en Russisch staal dat er massaal zal worden gedumpt. Het gevolg wordt een forse prijsdruk op Europese producenten. Dat meldt de krant De Tijd, die aanklopte bij Marc Van Gerven, de topman van ArcelorMittal Noord- en West-Europa en voorzitter van de Belgische staalfederatie.

Volgens Van Gerven zal de directe impact op de Belgische staalfabrieken wel beperkt blijven. Dit komt doordat de Europese fabrieken vooral produceren voor de Europese markt, 80 procent van het staal dat in Europa verwerkt wordt komt van Europese producenten. Dat geldt nog meer voor de Belgische producenten, waarvan de vestigingen van ArcelorMittal in Gent en Luik, en Aperam in Genk de grootste zijn. Slechts 2 procent van de Belgische productie of 154.000 ton per jaar vertrekt richting de VS.
Het probleem zou evenwel zijn dat het volume dat naar de VS gaat door de importheffingen gevoelig zal dalen. Dat betekent dat dit staal dat onder meer de Brazilianen, Russen, Koreanen en Japanners niet meer in de VS kwijtraken naar Europa zal versluisd worden. Omdat er nu al een overaanbod is, zullen de onder druk staande prijzen nog verder aangeschroefd worden.

 

Volgens de krant hebben de importheffingen ook voor Belgische afnemers van staal gevolgen, al zullen die vooral de Amerikanen zelf raken. Zo beschikt de West-Vlaamse staaldraadproducent Bekaert over tien vestigingen in de VS, waar het onder meer staalkoord voor de versteviging van autobanden maakt. Volgens Bekaert heeft het voor 40 procent van zijn productie in de Amerikaanse fabrieken een staalsoort (walsdraad) nodig die de Amerikaanse staalproducenten niet kunnen leveren. Omdat de concurrenten in de VS dezelfde prijsverhoging voorgeschoteld krijgen, zal het de Amerikaanse consument zijn die dit voelt in zijn portefeuille.

 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren