Zoeken
 
 

Kostprijs elektriciteit voor Belgische industriële grootverdelers fors hoger dan in buurlanden


Brussel, 12 maart 2018
Auteur:
Jan Hoffman
Industriële grootverbruikers betalen in België nog altijd meer voor elektriciteit dan vergelijkbare bedrijven in de buurlanden. Dat blijkt uit een studie van Deloitte, die uitgevoerd werd in opdracht van grootverbruikersfederatie Febeliec.

Volgens Febeliec moeten industriële bedrijven er eerst voor pleiten om een energienorm in te voeren, voor een politiek energiepact wordt gesloten. Zo moet gegarandeerd worden dat de energieprijzen in België niet hoger zijn dan die in de buurlanden en dat er bijgevolg geen concurrentienadeel blijft bestaan.

De studie wijst uit dat de Belgische industrie een kostenhandicap blijft behouden. Zo ligt de all-in stroomprijs voor een bedrijf dat dag en nacht stroom verbruikt in Vlaanderen 10,5 tot 17 procent hoger dan het gemiddelde van de buurlanden. In Wallonië is het verschil nog groter. Voor een bedrijf in Vlaanderen met een verbruik van 100 gigawatt uur betekent dat jaarlijks 0,9 miljoen euro aan meerkosten. De allergrootste verbruikers hebben tot 4,7 miljoen euro extra kosten per jaar.

De verschillen zijn te wijten aan hogere prijzen voor de elektriciteit, hogere netwerkkosten en hogere taksen. In de buurlanden zijn er ook voordelen voor elektro-intensieve bedrijven, bedrijven waarvoor energie een cruciale grondstof is. Opmerkelijk is wel dat voor bedrijven die vooral tijdens de piekuren stroom verbruiken Vlaanderen goedkoper is dan het gemiddelde.

Volgens Febeliec is een maatregel die de kloof direct kan dichten het herverdelen van de netwerkkosten die Elia aanrekent aan alle stroomverbruikers. Een dergelijke maatregel zou de energiekosten van grote stroomverbruikers als chemie-, staal- en aluminiumbedrijven met ruim 100 miljoen euro verminderen. Febeliec geeft toe dat zo'n korting gecompenseerd moet worden en dat andere verbruikers meer zullen betalen.

 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties (2)

Jorine van Knippenberg

Dear slovaVeilE,

I've sent you an e-mail with the translation.

Jorine van Knippenberg, webeditor Vraag en Aanbod

slovaVeilE

It is english language possible to write? Sorry for my proor eng

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren