Zoeken
 
 

Voka: 'Krapte op arbeidsmarkt is nu belangrijkste uitdaging'


Brussel, 28 februari 2018
Uit het jaarverslag van de Nationale Bank van België bleek dat de economie stevig is aangetrokken in 2017. Zo steeg het aantal jobs met 66.000 eenheden en daalde de werkloosheidsgraad naar 7,3%. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen dat ruim 18.000 bedrijven in Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigt, reageert positief, maar wijst tegelijkertijd toch op het probleem van het invullen van vele openstaande jobs.

"Het beleid werpt duidelijke vruchten af," aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. "De ondernemers houden woord: ze investeerden massaal en creëerden arbeidsplaatsen. Nu wordt het een belangrijke uitdaging om alle jobs ook ingevuld te krijgen."

 

Op het vlak van de begroting waarschuwt Voka echter: hoewel het begrotingstekort zakt naar 1% van het BBP blijven onze uitgaven te hoog. "Het zijn vooral de conjunctuur en financiële meevallers zoals de rente en éénmalige opbrengsten die hier aan de basis van liggen. Er werd nog te weinig structureel hervormd."

 

Nog volgens Voka is het jaarverslag van de Nationale Bank een goede evaluatie van het gevoerde regeringsbeleid in 2017. Het rapport bevestigt dat de jobcreatie in ons land op volle toeren draait. Deze jobs werden vooral gecreëerd in de private sector, waar er 50.000 jobs bijkwamen. Voka waarschuwt tegelijkertijd dat de medaille ook een keerzijde heeft. Door de lage werkloosheidsgraad, in combinatie met het hoge aantal jobs, is een ongeziene krapte op de arbeidsmarkt ontstaan. Dit laatste moet dan ook absolute voorrang krijgen.

 

Drastische hervorming arbeidsmarkt

"Alle lichten staan op rood," aldus nog Hans Maertens. "We moeten nu inzetten op drastische hervormingen op de arbeidsmarkt want bedrijven hebben het steeds moeilijker om hun vacatures ingevuld te krijgen. Laat ons werk maken van ambitieuze hervormingen om de krapte op te vangen. Wij vragen onze regeringen met nadruk om meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt toe te staan. In ons land zijn er nog geen goede regelingen voor flexibele en atypische arbeidsvormen. De scheiding tussen werknemer en zelfstandige wordt steeds dunner en we moeten ons hieraan durven aanpassen."

"Ook activering en sanctionering van werklozen moet een prioriteit zijn. Bij de activering moeten doelgroepen centraal staan: laaggeschoolden, allochtonen, 55-plussers, mensen met een arbeidshandicap maar ook vluchtelingen. Instrumenten die inzetten op deze activering moeten versterkt worden. De individuele beroepsopleiding (IBO) is in Vlaanderen een succes, laat ons dit systeem versterken."

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren