Zoeken
 
 

Aantal faillissementen neemt opnieuw toe


24 januari 2018
Het aantal faillissementen neemt opnieuw toe. Dat blijkt uit statistieken van Trends Business Information. Maar de cijfers moeten wel gerelativeerd worden.

In 2017 zijn er 10.742 faillissementen geregistreerd in België: 4956 in Vlaanderen, 2778 in Wallonië, 2698 in Brussel en 310 van buitenlandse ondernemingen. Dat komt neer op een stijging met 6,72 procent tegenover 2016.

 

'Als we kijken naar de algemene gezondheid van de ondernemingen die balansen publiceren, zien we dat 22.850 van hen (5,6% van de ondernemingen met balansen) alle gebreken cumuleren: negatief eigen vermogen, negatief bedrijfskapitaal en negatieve cashflow', zegt Pascal Flisch van Trends Business Information.

 

Sectoren

De gevoelige sectoren zijn bekend. De bouwsector levert 18,6 procent van de faillissementen, de handel 25,5 procent en de horeca 21,5 procent, terwijl ze respectievelijk slechts 9,62, 14,72 en 4,90 procent van de actieve ondernemingen uitmaken.

 

Relativeren

'Die cijfers moet je wel relativeren', zegt Flisch. 'Je moet rekening houden met de groei van de populatie van ondernemingen. Ons land telt 1.530.770 actieve economische entiteiten. Niet alle juridische vormen kunnen failliet gaan. Verenigingen, landbouwbedrijven en vrije beroepen - ongeveer 300.000 ondernemingen - zijn er bijvoorbeeld van vrijgesteld. Elk jaar worden nieuwe entiteiten opgericht. Elk jaar zijn er ook stopzettingen. Maar het saldo is altijd positief gebleven. Zelf gedurende de crisis.'

 
print deze pagina mail door stel uw vraag
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

5 Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke krant met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
Verschillende specials waarin u uw bedrijf of product specifiek onder de aandacht kunt brengen
 5.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren