Zoeken
 
 

195 jobs bedreigd bij Vincotte


Vilvoorde , 24 april 2017
Bij het inspectie- en certificatiebedrijf Vinçotte zijn 195 banen bedreigd door een herstructureringsplan. Het bedrijf wil transformeren omdat het marktaandeel verliest en wordt geconfronteerd met veranderende klantenbehoeften. Volgens de bonden zijn de slechte resultaten echter het gevolg van een eerdere koerswijziging.

Volgens CEO Marco Croon van Vinçotte heeft het bedrijf te lang stilgestaan en is de koerswijziging naar een meer moderne en efficiënte onderneming dringend nodig om ‘de toekomst van ons bedrijf te kunnen verzekeren en onze rol als leider te kunnen blijven opnemen'. Zo wil het bedrijf zich focussen op marktsectoren waar het leidend kan zijn in de Benelux. Activiteiten die daar niet in passen worden in de etalage gezet en desnoods stopgezet als geen koper wordt gevonden.
Het 140-jaar oude bedrijf, met hoofdkantoor in Vilvoorde, telt meer dan 2.500 medewerkers verspreid over 17 internationale filialen, zo blijkt uit de bedrijfssite. Bij de herstructurering zullen naar verwachting 195 van de 1.600 Belgische jobs sneuvelen.

 

Vakbonden reageren woedend

Bij de vakbonden wordt woedend gereageerd op de aankondiging. ‘De directie verwijst naar het dalend marktaandeel, maar daar hebben zij zelf schuld aan', aldus vakbondssecretaris Jan Meeuwen van BBTK. ‘Bij de vorig jaar doorgevoerde reorganisatie Vinçotte 3.0 werd de regionale structuur van het bedrijf omgevormd tot business units. Het gevolg is dat een aantal inspecteurs sindsdien overstelpt wordt met inspectieopdrachten, terwijl anderen met hun vingers zitten te draaien en er in totaliteit met hetzelfde personeel veel minder opdrachten kunnen uitgevoerd worden. Tegen deze hervorming werd op 17 februari al een dag tevergeefs gestaakt in het bedrijf en betoogd aan de hoofdzetel in Vilvoorde.
Als de directie niet ingaat op de eis tot intrekking van deze nieuwe ontslagronde volgen er zeker acties. ‘Het is niet uitgesloten dat een aantal werknemers al snel spontaan het werk zal neerleggen. Met het ACV is al afgesproken vanaf begin mei grote acties te voeren.'


Dat het al een tijd sociaal onrustig is in het bedrijf heeft ook te maken met de beslissing van de directie vorig jaar om het aantal mandaten in de syndicale delegatie eenzijdig te verminderen van 18 naar 8. Omdat de vakbonden zich hiertegen verzetten is er bij Vinçotte nog steeds geen syndicale delegatie aangesteld. Overleg hierover haalde de afgelopen maanden niets uit. "Het behoorde duidelijk tot hun plan om eerst de vakbonden te kortwieken en het sociaal overleg op te blazen om vervolgens deze slachtpartij te kunnen aanrichten. Reeds na de sluiting van het labo vorig jaar hadden we het vermoeden dat ze verder zouden herstructureren, maar iets van deze omvang hadden we niet verwacht", aldus Meeuwen.

 

vincotte.be

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren