Zoeken
 
 

Belgische industrie groeit ook in 2017


Brussel, 12 april 2017
De omzet van de Belgische industrie groeit in 2017, net zoals in 2016, opnieuw met iets minder dan 2 procent. Drijvende krachten achter deze groei zijn de staal, non-ferro- & gieterijsector en de metaalproducten die door de stijgende materiaalprijzen hun omzet zullen zien toenemen. Ook de voeding & drank zit nog steeds in de lift en zal ook in 2017 sneller groeien dan de rest van de industriële sectoren, zo blijkt uit de forecasting van Agoria.

De bouw doet het iets beter dan het gemiddelde. Er zijn in 2016 veel bouwvergunningen afgeleverd, de provincies en de gemeenten investeren volop. Ook de toenemende investeringen bij bedrijven gaan een belangrijke rol spelen. De chemische nijverheid kende de afgelopen jaren een lager groeicijfer, maar zou in 2017 toch ook sneller kunnen groeien dan het industriële gemiddelde.

 

Automobielassemblage

In de automobielassemblage zal de omzet dalen doordat bij Volvo Gent en bij Audi Vorst een omschakeling van de productielijnen plaats vindt. De machinebouw zal zijn omzet fors zien dalen door van de sluiting van Caterpillar (Gosselies) en de impact die dit heeft op de toeleveranciers. Na de moeilijke periode 2011-2014 waarin de industriële investeringen het niet zo goed deden, is er nu sprake van een inhaalbeweging.

 

Investeringen

De investeringen zouden in 2017 met 7 procent groeien, nadat ze ook al in 2016 met 4,5 procent waren gestegen. De relatief goede groeicijfers van de wereldeconomie en de internationale handel, het stijgende concurrentievermogen van België en het vernieuwd vertrouwen in onze Belgische economie, spelen een grote rol. Daarnaast is er ook een relatief hoge bezettingsgraad van de capaciteit. De lage intrestvoeten dragen ook bij aan de groei. De drijvende kracht achter de investeringen in 2017 worden de grote investeringsprogramma's bij Audi en bij Volvo. Die lopen zeker nog tot in 2018. Enkel de staal-, non-ferro- en gieterijsector ziet in 2017 de investeringen achteruitgaan.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren