'Staalprijzen stagneren'


Nijmegen, 20 maart 2013
‘De verhoging van de staalprijzen stagneert op dit moment. De oorzaak hiervan moet volgens ons worden gezocht in de aanhoudend achterblijvende vraag mede als gevolg van de lange winter en natuurlijk door de economische malaise in Europa.

 

Dit schrijft Lex Coenen van Novio Staal in de nieuwsbrief Het Staaljournaal van maart 2013. De wens van de fabrieken was om het basisprijsniveau voor warmgewalste rollen vanaf 1 april op 540 euro per ton te krijgen, maar vooralsnog zien wij op dit moment geen signalen dat de prijzen zich in die richting bewegen. Sterker nog we zien thans eerder een lichte afbrokkeling gaande.

 

Tata Steel

Volgens Novio Staal kan een verandering naar een opwaartse koers snel gebeuren als gevolg van diverse stappen die de verschillende staalfabrieken op dit moment voorbereiden, ook gestimuleerd door beperking van de productiecapaciteiten al dan niet gepland. Zo informeerde Tata Steel IJmuiden medio maart haar klanten dat Hoogoven nr. 7 is uitgevallen, waardoor de ruwstaalproductie gedurende een aantal weken of mogelijk zelfs enkele maanden beperkt zal zijn. Een definitief bericht daarover heeft ons ten tijde van publicatie van deze editie van het Staaljournaal nog niet bereikt, maar feit is dat veel tonnages later geleverd zullen gaan worden of zelfs helemaal geannuleerd kunnen worden.

 

Cyprus

De financiële onrust rond Cyprus doet het vertrouwen in de € geen goed en kan daardoor ook het economisch herstel in de Eurozone vertragen. Dat laatste zal mogelijk dan ook een dempend effect hebben op de staalprijzen. Met andere woorden: de condities voor verbetering van het prijsniveau zijn momenteel niet gunstig te noemen.

 

Novio Staal geeft voor maart 2013 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 495-515
  • Koudgewalste coils: 565-585
  • Sendzimir verzinkte coils: 575-585
  • Kwartoplaten: 545-570

 

In februari 2013 was dat 5-10 euro per ton hoger.

Het volledige Staaljournaal van maart 2013:

Het staaljournaal maart 2013.

 
 
© Vraagenaanbod.be