De Einsteintelescoop, een grootschalig wetenschappelijk project in voorbereiding, kan bedrijven in Vlaanderen en de Maas-Rijnregio ongekende technologische en economische kansen bieden. Op 18 juni organiseert VLAIO in Leuven een infosessie over de concrete mogelijkheden voor ondernemers en R&D-professionals.

De Einsteintelescoop is een gepland ondergronds observatorium dat zwaartekrachtgolven zal meten. Daarmee hopen wetenschappers nieuwe inzichten te verkrijgen in het ontstaan van het heelal, zwarte gaten en andere kosmische fenomenen. De telescoop moet gebouwd worden op een plek met een uitzonderlijk stabiele ondergrond. De Maas-Rijnregio – op het grensgebied tussen België, Nederland en Duitsland – is een van de twee overgebleven kandidaat-locaties. Het andere alternatief is Sardinië.
Om de geschiktheid van de bodem in kaart te brengen, worden momenteel testboringen uitgevoerd in het grensgebied. De definitieve locatie wordt in de komende jaren bepaald.
Innovatiekansen voor bedrijven
De aanleg en werking van de Einsteintelescoop brengen complexe technologische uitdagingen met zich mee. Dat opent de deur voor Vlaamse bedrijven die actief zijn in onder meer optica, sensortechnologie, dataverwerking en civiele technieken. Het project kan bovendien de positie van Vlaanderen op het gebied van fundamenteel onderzoek en technologische innovatie versterken.
Tijdens de infosessie op 18 juni staan de opportuniteiten voor bedrijven centraal. Naast een toelichting op de technologische aspecten en de maatschappelijke impact van de telescoop, komen ook bestaande Vlaamse steunmaatregelen aan bod. Bedrijven die al betrokken zijn bij het project delen hun ervaringen en uitdagingen.
Infosessie op 18 juni in Leuven
VLAIO richt zich met dit evenement op ondernemers, R&D-professionals en adviseurs die bedrijven ondersteunen bij innovatie. De sessie vindt plaats in het Dirk Boutsgebouw in Leuven, op wandelafstand van het station.
Het programma start om 9.30 uur met een toelichting op het project. Daarna volgen presentaties over Vlaamse ondersteuning voor onderzoek en ontwikkeling, en praktijkverhalen van bedrijven die al meewerken aan de voorbereidingen. Tijdens break-outsessies worden enkele technologiedomeinen verder uitgediept. De voormiddag wordt afgesloten met een lunch en netwerkmoment.
Deelnemen is gratis. Inschrijven kan via de website van VLAIO.