April 2025 gaat de boeken in als de zwaarste aprilmaand ooit op het vlak van faillissementen in België. In totaal gingen 991 ondernemingen over de kop, een stijging van 7,3 procent ten opzichte van april vorig jaar. Ook cumulatief blijft het aantal uitspraken oplopen: met 3.987 faillissementen sinds januari noteerde Creditsafe het hoogste cijfer van het afgelopen decennium.

In het Vlaamse Gewest sneuvelde met 522 uitspraken het record voor de maand april, een stijging van 4,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Brussel kende zelfs een toename van meer dan achttien procent, met 188 faillissementen. Wallonië daarentegen zag het aantal uitspraken licht dalen naar 256, goed voor een min van 1,2 procent.
Over de eerste vier maanden bekeken, valt vooral de stijging in het Brusselse Gewest op: met 720 faillissementen is dat het hoogste aantal sinds het coronajaar 2020. Vlaanderen telt 2.237 faillissementen, ook hier een record voor de periode januari–april. In Wallonië blijft de schade voorlopig beperkt, met een daling van 5,4 procent.
Op provinciaal vlak valt Limburg op met een stijging van meer dan twintig procent. In Henegouwen en Luik werd dan weer een duidelijke daling genoteerd, respectievelijk -13,5 en -11 procent.
Opeenvolgende crisissen eisen hun tol
Het profiel van de failliete ondernemingen verschuift. Waar in 2023 nog ruim veertig procent van de failliete bedrijven jonger was dan vijf jaar, zakt dat aandeel inmiddels tot 30,1 procent. Daartegenover staat een opvallende toename van het aantal ondernemingen met een leeftijd tussen vijf en negen jaar. Hun aandeel steeg van 26,6 naar 34 procent.
Volgens de analyse liggen opeenvolgende externe schokken aan de basis van die verschuiving. ‘De bedrijven die kort voor corona werden opgericht konden onmogelijk rekening houden met die verschillende events. Laat staan dat ze kort na oprichting de nodige reserves konden opbouwen om die schokken de baas te kunnen,’ klinkt het in het rapport. De coronacrisis, gevolgd door de energie- en loonschok, bleken voor veel bedrijven een onhoudbare combinatie.
Ook het aandeel oudere bedrijven dat failliet gaat, neemt toe. Meer dan elf procent van de failliete ondernemingen was ouder dan 25 jaar – het hoogste aandeel ooit. Veel van die bedrijven konden zich niet aanpassen aan een veranderende markt en misten financiële buffers om klappen op te vangen.
Bouw- en transportsector zwaar getroffen
De bouwnijverheid blijft zwaar onder druk staan. In de eerste vier maanden van 2025 gingen 927 bouwbedrijven failliet – een stijging van 10,4 procent en het hoogste aantal ooit in de sector. De transportsector, al jaren kwetsbaar, volgt met 237 faillissementen, eveneens een record en goed voor een stijging van 13,6 procent.
Werkgelegenheid opnieuw onder vuur
De impact van het hoge aantal faillissementen laat zich voelen op de arbeidsmarkt. Tot en met april gingen al 9.115 jobs verloren. Hoewel dat minder is dan in dezelfde periode vorig jaar – toen het faillissement van busbouwer Van Hool alleen al 2.535 banen kostte – blijft het cijfer hoog.