Sinds De Tollenaere vorige zomer het exclusieve dealerschap van Bodor in België verwierf, heeft de machineverdeler al achttien fiberlasers verkocht. ‘Acht exemplaren zijn al geïnstalleerd, tien machines moeten nog geleverd worden’, vertelde Marc De Tollenaere op de Machineering vakbeurs in Brussel eind vorige week. Op de beurs werden nog een platen- en een buizenlaser verkocht.

Boven de gedeelde beursstand van Bodor en De Tollenaere stijgen achttien witte ballonnen op. Op deze ene kant staat de typenaam van een Bodor machine, op de andere kant een Belgische metaalbedrijf. ‘Dit zijn de Belgische bedrijven die het voorbije jaar een Bodor machine kochten’, horen we later van zaakvoerder Marc De Tollenaere.
Voor De Tollenaere, die sinds juni vorig jaar ook het service-onderhoud van de Chinese fiberlasers voor zijn rekening neemt, is het succes van Bodor welgekomen.
Concurrentievoordeel op moeilijke markt
Omdat de Bodor fiberlasers, in vergelijking met de westerse fiberlasers, gunstiger geprijsd zijn, heeft Bodor in deze marktomstandigheden een groot voordeel. Zo meent De Tollenaere, die een breed pallet aan machinebouwers vertegenwoordigt in België, zoals Meba en FMB bandzaagmachines, MVD plooibanken en plaatscharen, MGM plasma brandtafels en STM waterstraal snijmachines,
Op de beursstand van De Tollenaere lopen we ook Maurice Borger van Klaassen Machines uit Enschede tegen het lijf. Het bedrijft in de Achterhoek is al jaren dealer van Bodor in Nederland en heeft naar eigen zeggen al 350 exemplaren geplaatst. Borger is aanwezig om eventuele klanten uit Zeeland of Noord-Brabant te woord te staan.
Meer concurrentie uit China
De Nederlander beaamt de mindere conjunctuur in de maakindustrie als gevolg van de geopolitieke spanningen en onzekerheid, maar ziet ook nog andere structurele trends. Zo ziet hij ook meer concurrentie van andere Chinese machinebouwers die de Europese markt bewerken. ‘Om marktaandeel te verwerven, bieden zij machines soms tegen spotprijzen aan. Hun nadeel is echter dat zij geen service kunnen bieden en enkel de prijs als argument kunnen uitspelen’, aldus Borger.
Kleine en middelgrote metaalbedrijven worden traditioneel als belangrijkste afnemers gezien en zijn dat volgens De Tollenaere nog steeds. ‘Denk aan bedrijven met beperkt snijwerk. Door de lagere aanschafwaarde van fiberlasers wordt het interessant om het snijwerk in eigen beheer uit te voeren en niet langer uit te besteden.’
Volgens Borger komen daarnaast grotere metaalbedrijven, met meer snijwerk, ook steeds vaker in het vizier van merken als Bodor, die volgens hem op veel vlakken technologisch niet onder doen voor westerse merken. ‘Westerse merken trekken de kaart van geautomatiseerde oplossingen en houden zich op basis hiervan staande. Maar ook in China staat deze ontwikkeling niet stil.’ Op korte termijn verwacht hij dat Bodor zich ook in deze strijd zal mengen.