België telt steeds minder openstaande vacatures, maar blijft ondanks die daling koploper in Europa wat betreft vacaturegraad. In het vierde kwartaal van 2024 lag het aantal openstaande jobs op ruim 171.000, een afname van 2,6 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor en zeven procent minder dan eind 2023, zo meldt Agoria.

Toch noteert ons land, samen met Nederland, de hoogste vacaturegraad binnen de Europese Unie: 4,12 procent. Dat is het aantal openstaande jobs gedeeld door het totale aantal arbeidsplaatsen.
De aanhoudend hoge vacaturegraad valt slechts deels te verklaren door de economische situatie. Ondanks de recessie in de industrie en tegenvallende investeringen blijven veel vacatures structureel openstaan. De krapte op de arbeidsmarkt is dan ook niet nieuw en wordt in toenemende mate gevoed door demografische factoren. Zo groeit de beroepsbevolking nauwelijks nog, terwijl België ook kampt met een hoge inactiviteitsgraad: een groot aantal mensen op actieve leeftijd werkt niet en is ook niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt.
Openstaande vacatures vormen enerzijds een signaal van economische activiteit, maar vormen anderzijds een rem op verdere groei. Zowel in de industrie als in sectoren zoals onderwijs, zorg en mobiliteit zorgen de tekorten aan personeel voor vertragingen en beperkingen.
Structurele krapte houdt aan
De FOD Economie verzamelde de gegevens via de Job Vacancy Survey, in samenwerking met Actiris, Forem en VDAB. De enquête bevestigt de regionale verschillen. Vlaanderen heeft met 4,55 procent de hoogste vacaturegraad, gevolgd door Brussel met 3,43 procent en Wallonië met 3,50 procent. In absolute cijfers is Vlaanderen goed voor ruim 113.000 vacatures.
Ook tussen sectoren zijn de verschillen groot. In relatieve termen voert de bouwsector de lijst aan met een vacaturegraad van 6,83 procent. De industrie blijft met 3,73 procent onder het nationale gemiddelde.
Technologische industrie onder druk
Binnen de industrie springt de technologische sector eruit. Die telde eind 2024 in totaal 12.935 openstaande vacatures, goed voor 7,5 procent van het nationale totaal. Opvallend is wel dat dit aantal voor het eerst sinds 2020 onder het historisch gemiddelde van de afgelopen tien jaar ligt.
Een belangrijke oorzaak is het verhoogde aantal faillissementen en herstructureringen in 2024. Hierdoor verloren zo’n achtduizend mensen hun baan. Veel van hen zijn intussen opnieuw aan het werk, wat ook verklaart waarom het aantal openstaande vacatures in de sector is gedaald.