Geplaatst door De redactie

De Vlaamse Regering heeft een nieuw actieplan gelanceerd om de industrie in Vlaanderen te versterken. Dit plan, ontwikkeld in samenwerking met de Vlaamse industriefederaties, moet innovatie stimuleren, duurzaamheid bevorderen en de concurrentiekracht van de regio versterken.

Foto: EWI Vlaanderen

Met zes strategische actiedomeinen richt de regering zich op innovatie, decarbonisatie, regelgeving, talentontwikkeling, infrastructuur en internationale concurrentie.

Innovatie is een cruciale pijler binnen het actieplan. De Vlaamse overheid stemt haar onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma’s nauwer af op de behoeften van bedrijven en stimuleert de valorisatie van kennis uit onderzoeksinstellingen.

Daarnaast krijgt de verduurzaming van de industrie prioriteit. Initiatieven zoals het Klimaatsprong-programma en de Moonshot-strategie moeten bijdragen aan de energietransitie. Ook kernenergie blijft een rol spelen in de Vlaamse strategie, mede om de mondiale decarbonisatie-doelen te ondersteunen en de energiezekerheid te garanderen. Waterstoftechnologieën worden eveneens verder ontwikkeld om de industrie te verduurzamen.

Om bedrijven meer ruimte te geven om te groeien, wil de Vlaamse Regering de administratieve lasten verlagen. Met het ‘Regelrecht’-programma wordt de regeldruk aangepakt en worden vergunningsprocedures vereenvoudigd. Daarnaast wordt fors geïnvesteerd in multimodale transportnetwerken en de verdere ontwikkeling van de havens als economische knooppunten.

Nationaal en internationaal

Een toekomstbestendige industrie vraagt om goed opgeleide werknemers. Het actieplan zet in op STEM-onderwijs, duaal leren en levenslang ontwikkelen om de arbeidsmarkt beter te laten aansluiten op de industriële behoeften. Dit moet ervoor zorgen dat Vlaanderen over voldoende geschoolde krachten beschikt om de industriële transitie te ondersteunen.

Naast nationale maatregelen zet de Vlaamse Regering in op internationale samenwerking. Het Europese beleid wordt benut als hefboom voor industriële groei en innovatie, terwijl partnerschappen wereldwijd verder worden uitgebouwd.

Het actieplan is niet statisch, maar wordt voortdurend aangepast aan economische en geopolitieke ontwikkelingen. Via het Industrieforum wordt de voortgang geëvalueerd en bijgestuurd in overleg met de industrie en kennisinstellingen.

Reactie Essenscia

Ann Wurman, directeur essenscia Vlaanderen: ‘Deze Vlaamse regering neemt de industrie serieus en erkent de immense uitdagingen waarmee onze bedrijven geconfronteerd worden. Dit actieplan is een sterk engagement om de industrie te ondersteunen met extra aandacht voor een gunstiger investeringsklimaat, lagere energiekosten en een betere bescherming van de internationale concurrentiekracht. Het komt er nu op aan de klemtoon te leggen op de eerste lettergreep: actie. We rekenen erop dat alle betrokken ministers hiermee snel aan de slag gaan.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *