De komende jaren zullen wereldwijd meer bedrijven failliet gaan. Volgens Allianz Trade neemt het aantal bedrijfsinsolventies in 2025 toe met zes procent, gevolgd door een verdere stijging van drie procent in 2026. Hiermee zet de negatieve trend, die in 2022 begon, zich voort. Factoren zoals hoge rentetarieven, economische onzekerheid en een zwakke vraag spelen hierin een bepalende rol.

België kende in 2024 al een piek in faillissementen met ruim elfduizend gevallen, een stijging van acht procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De bouwsector (+17 procent), handel (+12 procent) en transport en logistiek (+12 procent) waren de meest getroffen sectoren. Ondanks een lichte stabilisatie in de vastgoedsector, B2C-diensten en horeca, verwacht Allianz Trade pas tegen eind 2026 een terugkeer naar het gemiddelde niveau van 2016-2019. In 2025 wordt nog steeds een hoog aantal faillissementen verwacht (10.560), met een daling onder de tienduizend in 2026.
Daarnaast zorgen geopolitieke spanningen voor extra druk op de Belgische economie. Zo zullen Amerikaanse invoerheffingen van 25 procent naar verwachting de economische groei in België halveren. Belgische bedrijven, die sterk afhankelijk zijn van export, kampen bovendien met hoge loon- en energiekosten, wat hun concurrentiepositie verzwakt.
Handelsoorlog en renteverlagingen als bepalende factoren
Allianz Trade waarschuwt dat de ontwikkeling van de handelsoorlog een grote invloed kan hebben op de faillissementscijfers. Blijven de handelsconflicten aanhouden, dan zou de stijging van het aantal faillissementen in 2025 oplopen tot 7,8 procent en in 2026 zelfs tot 8,3 procent. Dit zou wereldwijd neerkomen op 6.800 extra faillissementen in de Verenigde Staten en 9.100 in West-Europa.
De kredietverlening speelt een sleutelrol bij het beperken van het aantal bedrijfsinsolventies. Bedrijven die gemakkelijker toegang hebben tot krediet kunnen hun schulden herfinancieren en blijven investeren. Allianz Trade verwacht echter dat inflatoire druk, vooral in de VS, renteverlagingen kan vertragen, waardoor financieringsmogelijkheden onder druk komen te staan. Een afname van de kredietverstrekking met één procent zou binnen drie maanden kunnen leiden tot een stijging van het aantal faillissementen met drie procent in de VS, één procent in het VK en twee procent in Frankrijk.
Economisch klimaat blijft onzeker
Naast rentebeleid en geopolitieke spanningen blijft ook de vraagontwikkeling een zwakke factor. Sectoren met hoge schuldenlasten en bedrijven die afhankelijk zijn van financiering, zoals in de groene transitie en AI-industrie, lopen extra risico. De onzekerheid in de wereldhandel en de gevolgen van de Covid-pandemie blijven voelbaar, wat bedrijven dwingt tot een afwachtende houding en investeringen afremt.