‘Ontslaggolf dreigt in de maakindustrie’

Geplaatst door Jerom Rozendaal

De komende maanden staat ons land een grote ontslaggolf te wachten. Vooral de maakindustrie, de auto- en de retailindustrie krijgen het zwaar te verduren. Dat meldt zakenkrant De Tijd op basis van getuigenissen van verschillende zakenadvocaten. Voka trok enkele dagen geleden al aan de bel.

Onder andere de auto-industrie zag meerder herstructureringen. (Foto: Audi )Brussels

‘Het is een echt drama. In mijn 25-jarige carrière heb ik nog nooit zoveel collectieve ontslagrondes meegemaakt. Momenteel ben ik met drie grote dossiers bezig’, vertelt Vicky Buelens van Kobalt Legal in De Tijd. Een andere advocaat meldt aan de zakenkrant. ‘Heel wat ondernemingen zijn zich nu aan het reorganiseren als gevolg van de economische onzekerheid. We zien almaar meer bedrijven die nadrukkelijker willen focussen op hun kernactiviteiten en hun minder cruciale afdelingen van de hand willen doen.’

De golf van ontslagen en herstructureringen die volgens De Tijd de komende weken over ons land zal rollen, valt te verklaren door de stijgende werkingskosten van bedrijven, in combinatie met een dalende vraag bij hun klanten. Daarnaast zijn de economische vooruitzichten negatief met het naderende presidentschap van Donald Trump die tariefmuren wil opwerpen in Amerika.

Maakindustrie en automotive

Vooral bedrijven uit de maakindustrie en de autobranche bereiden volgens De Tijd herstructureringen voor. De voorbije maanden vielen in deze branche al de nodige klappen: zo ging de busbouwer Van Hool over de kop en besloot Audi Brussels de deuren te sluiten. Dinsdag liet staalproducent Bekaert nog weten te stoppen met de productie van verwarmingskabels voor de autosector in Wetteren. Daarbij gaan 61 jobs verloren.

Zwaarste economische crisis in 15 jaar

Werkgeversorganisatie Voka luidde vorige week al de noodklok en spreekt van de zwaarste economische crisis in de industrie in vijftien jaar is. Voka verwijst naar een recente leden-enquête onder zevenhonderd Vlaamse ondernemingen. Meer dan zes op de tien bedrijven geeft aan dat de economische situatie negatief tot erg negatief is. Vooral de energie-intensieve industrie is zwaar getroffen. Ze betalen meer voor hun energie dan concurrenten in andere werelddelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *