De crisis in de Duitse automobielindustrie en de teleurstellende vraag naar chipmachines bij ASML wegen op de conjunctuur in de maakindustrie in groot-Nederland. Dat ondervonden ook Belgische standhouders op de Precisiebeurs, de beurs voor de fijnmechanica, die vorige week plaatsvond in ’s-Hertogenbosch.
Met 370 exposanten, waaronder tal van Belgische bedrijven, was de Precisiebeurs al in mei uitverkocht. De Precisiebeurs, die medio november plaatsvond in Den Bosch, kende dit jaar zijn 22ste editie. Het tweedaagse evenement, waar traditioneel de gehele waardeketen voor de precisietechnologie vertegenwoordigd is, kende de voorbije jaren een sterke groei waarbij het aantal standhouders en bezoekers elk jaar stegen.
Het succes van de beurs is mede te verklaren door het succes van ASML. Als producent van machines voor de chipindustrie bouwde het bedrijf de voorbije jaren mondiale faam op en een groeiende miljardenomzet. Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van 23 miljard euro. Talloze fijnmechanische metaalbedrijven in Nederland en ruime omgeving profiteerden van het succes van ASML dat zijn weerga niet kende.
Maar geopolitieke spanningen, waarbij de Nederlandse overheid op aandringen van de Verenigde Staten de export van de nieuwste generatie duv-machines aan China in banden legde, zetten een rem op de monstergroei. Zo bleek vorige maand dat klanten van ASML veel minder machines voor de productie van chips hadden voorspeld waarop het de omzetverwachting voor 2025 naar beneden bijstelde.
De slabbakkende vraag bij ASML is in de gehele waardeketen terug te vinden. ‘Maakbedrijven hebben op verzoek van ASML hun capaciteit uitgebreid. Nu het even minder gaat, zitten ze met een overcapaciteit en moeten ze op zoek naar alternatieve markten’, vertelt Gerrit-Jan de Ridder, medeoprichter van De Ridder, distributeur van high end machines voor draaien, frezen, eroderen en slijpen in de Benelux.
ASML toeleveranciers waren niet de enige bedrijven op de Precisiebeurs die op zoek waren naar alternatieve klanten. Ook viel het hoge aantal Duitse exposanten en bezoekers op. ‘Het gaat slecht met de automobielindustrie en ook hier zijn bedrijven op zoek naar nieuwe sectoren. Nederland is natuurlijk relatief dichtbij gelegen’, vervolgt De Ridder, die ervan overtuigd is dat de ASML-business op termijn wel weer aantrekt.
Belgische aanwezigheid op Precisiebeurs
Ook Belgische bedrijven waren in ’s-Hertogenbosch op zoek naar klanten in de semiconductorindustrie, ofwel halfgeleiderindustrie. ‘Dit is de vierder keer dat we deelnemen”, vertelt Pascal Van de Sande, technisch manager van CNC Alura uit Heist-op-den-Berg. Mede door deze beursdeelnames wist het bedrijf, dat zich toelegt op spanen en frezen, het Nederlandse aandeel in de afzet te verhogen tot vijftien procent.
Voor Will Fill is Nederland eveneens een interessante markt juist door de sterke positie van de halfgeleiderindustrie. Will Fill is voortgekomen uit Dierickx Tools dat een zevental jaar geleden op verzoek van een klant een koelsmeerbad bewakingssysteem bouwde waarmee de ideale emulsie automatisch gewaarborgd kan worden.
Met het eigen ontwerp bleek het te voldoen in een grote vraag waarop het Will Fill als zusterbedrijf oprichtte. ‘Als je wilt automatiseren is een constante, uniforme aanvoer van koelvloeistof ook essentieel zodat je bijvoorbeeld niet in het midden van de nacht moet langs komen om bij te vullen’, verklaart vertegenwoordiger Dries De Vadder.
Het bedrijf telt nu zo’n tien medewerkers. Veel van de klanten bestaan uit maakbedrijven in de vliegtuigindustrie, waar borging van de data van het productieproces essentieel is. ‘Ook in de semiconductor industrie zien we een groot potentieel’, vertelt De Vadder. ‘Doordat het vloeistof gedurende het productieproces stabiel is, is het eindresultaat veel schoner en dienen er minder nabewerkingen plaats te vinden, waardoor bedrijven tijd sparen’, legt hij uit.
Koelsmeerbad bewakingssysteem
Dit jaar ontwikkelde het bedrijf een tweede type van koelsmeerbad bewakingssysteem dat met een extern olievoedingssysteem wordt bevoorraad. ‘Hier kunnen meerdere machines op aangesloten worden, waardoor de kosten per machine dalen’, klinkt het. Door haar specialisatie is Will Fill iets minder afhankelijk van de conjunctuur. Waar de economische teruggang vermoedelijk tijdelijk is, lijkt de krapte op de arbeidsmarkt van permanente aard. Vandaar dat bedrijven blijven investeren in automatisatie.
Een derde Belgische exposant op Precisiebeurs was Sirris. Het innovatiecentrum voor de technologische industrie had een stand in de netwerkhal, waar onder andere scholen, belangenvertegenwoordigers en kennisinstellingen stonden opgesteld. Deze netwerkhal is volgens de beursorganisatie symbolisch voor de aard van de Precisiebeurs. ‘De Precisiebeurs is boven alles ook een netwerkbeurs waar we verschillende partijen met elkaar in contact willen brengen. Samenwerking en kennis uitwisseling is de basis voor verdere groei’, klink het.