Het Brusselse Sicli, dat onder meer brandblussers en brandweermateriaal maakt, staat op omvallen. Een bewindvoerder is in overleg met een aantal overnamekandidaten voor het bedrijf dat 300 mensen tewerk stelt.
Sicli kampt al jaren met zware verliezen. Dit is het gevolg van wanbeheer door de voormalige gedelegeerd bestuurder, schrijft het bedrijf in haar jaarverslagen. Eind vorig jaar werd de toenmalige CEO op straat gezet ‘na een reeks aan onregelmatigheden’.
Het bedrijf is gespecialiseerd in brandpreventie. “Sicli is een bedrijf in moeilijkheden maar het draait nog altijd”, laat bewindvoerder Cédric Alter weten. Alter werd door de rechtbank aangesteld als bewindvoerder om onder andere een doorstart te onderzoeken.
Zelf laat Alter weten aan Belga: ‘Ik ben aangesteld als voorlopig bewindvoerder om in de best mogelijke omstandigheden een overnemer te vinden. We hebben al twee of drie ernstige kandidaten gezien, zijn vergevorderd in de procedures en verwachten de volgende weken te kunnen afronden.’
Oplichting overheid
Behalve wanbeheer zou het bedrijf ook betrokken zijn bij oplichting de voorbije jaren. ‘Samen met de concurrenten Ansul en Somati vervalste Sicli meer dan zeven jaar lang overheidsopdrachten voor blusapparaten en brandslanghaspels. De drie bedrijven verdeelden overheidsopdrachten aan elkaar. Ze bedisselden onder elkaar welk bedrijf een aanbesteding zou moeten winnen’, schrijft De Tijd.
Volgens de bewindvoerder is een doorstart met een maximum aan jobbehoud het doel van zijn opdracht. Bij Sicli werken zo’n 300 medewerkers.
Het bedrijf uit Ukkel is aan het onderhandelen met verschillende kandidaat-overnemers, zei voorlopig bewindvoerder vrijdag. Hij hoopt binnen enkele weken een akkoord te bereiken.