EAZ Wind, een Nederlandse bouwer van bedrijfswindmolens, is vorige week failliet verklaard. Het bedrijf kende tijdens de energiecrisis veel succes en installeerde ook in Vlaanderen rond de tweehonderd windmolens.
Met naar schatting tweehonderd bedrijfswindmolens is EAZ Wind de grootste leveranciers van bedrijfswindmolens in Vlaanderen. De windmolens zijn tot twaalf meter hoog en dienen voor de stroomvoorziening op bedrijven, in de praktijk blijken dat in hoofdzaak landbouwbedrijven.
Vooral tijdens de coronacrisis gingen de windmolens als zoete broodjes over de toonbank. Met het opwekken van groene stroom hoeven ondernemers immers minder (dure) stroom in te kopen. De productie van de windmolens vindt plaatst in Hoogezand in het noorden van Nederland.
Vraag&Aanbod schreef in april 2021 nog een artikel over het succes van EAZ Wind in Vlaanderen.
Hoge opstartkosten
Deze productie staat inmiddels al enige tijd stil. Reden is de financiële huishouding van het Nederlandse maakbedrijf dat vorige week failliet werd verklaard door een rechtbank in Den Haag. De curator laat weten dat het nog te vroeg is om de redenen van het faillissement te duiden, maar wijst in eerste reactie op de hoge opstartkosten van het bedrijf.
In Vlaamse media wordt gewezen op de gekelderde vraag naar bedrijfswindmolens. Zo zouden landbouwbedrijven op dit moment massaal kiezen voor een batterijpakket in combinatie met zonnepanelen. De prijs van batterijen is het voorbije jaar sterk gedaald en bovendien wordt een groot deel van de aankoop gesubsidieerd. Dit zou ten kosten gaan van de verkoop van duurdere windmolens.
Mogelijke doorstart
De curator onderzoekt een mogelijke doorstart van de windmolenproducent en geeft aan dat veel geïnteresseerde bedrijven zich hebben gemeld voor een (gedeeltelijke) overname.