ArcelorMittal Gent pioniert met CO2-recyclingtechnologie

Geplaatst door De redactie

ArcelorMittal Gent leidt een industriële proef met de technologie van D-CRBN om kooldioxide (CO2) emissies uit staalproductie te recyclen. Dit initiatief, een samenwerking met Mitsubishi Heavy Industries (MHI) en het klimaattechbedrijf D-CRBN, markeert een belangrijke stap voorwaarts in de inspanningen van de staalindustrie om de koolstofemissies te verminderen.

Op 1 juli 2024 werd een koolstofopvanginstallatie van MHI aangesloten op de technologie van D-CRBN bij ArcelorMittal Gent, waarmee de eerste industriële test van D-CRBN’s plasmatechnologie werd gestart. Dit systeem zet de bij de staalfabriek opgevangen CO2 om in koolstofmonoxide (CO), een waardevolle grondstof voor staal- en chemische productie. De hoogwaardige CO2 die voor dit proces nodig is, wordt geleverd door de installatie van MHI, die emissies opvangt uit de hoogoven en de verwarmingsoven van de walserij.

Hoe werkt het?

De plasmatechnologie, ontwikkeld door het Antwerpse D-CRBN, gebruikt hernieuwbare elektriciteit om de koolstof-zuurstofbinding in CO2 te verbreken, waardoor het wordt omgezet in koolstofmonoxide. Deze CO kan dienen als reductiemiddel in het staalproductieproces en kan mogelijk een deel van de cokes of metallurgische steenkool vervangen die traditioneel wordt gebruikt. Bovendien kan het worden gebruikt in de Steelanol-fabriek van ArcelorMittal Gent voor de productie van chemicaliën of alternatieve brandstoffen.

Haalbaarheidstesten

De proef is een cruciale stap in het evalueren van de haalbaarheid van de technologie op industriële schaal, met name om ervoor te zorgen dat onzuiverheden in de opgevangen CO2 geen nadelige invloed hebben op het conversieproces of de kwaliteit van de geproduceerde CO. Deze test maakt deel uit van een breder meerjarig project voor koolstofopvang bij ArcelorMittal Gent, gericht op de grootschalige inzet van MHI’s koolstofopvangtechnologie, bekend als het Advanced KM CDR ProcessTM.

ArcelorMittal streeft naar aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot en heeft als doel om tegen 2030 een vermindering van 35 procent in CO2-uitstoot van de Europese operaties te bereiken. Deze proef sluit aan bij hun Smart Carbon staalproductiestrategie, die circulaire koolstofprocessen en koolstofopvang en -gebruik (CCU) technologieën integreert.

Oplossing 

Gill Scheltjens, CEO van D-CRBN, benadrukte de potentiële impact van hun technologie: ‘Het elektrificeren van staalproductie is uitdagend, maar ons proces, dat CO2-emissies terug recyclet naar CO, biedt een kosteneffectieve en schaalbare oplossing. Deze technologie kan bestaande hoogovens elektrificeren en decarboniseren, waardoor hun steenkoolgebruik aanzienlijk wordt verminderd en de toekomstige behoefte aan groene waterstof wordt beperkt, wat de kosten van emissievrije producten verlaagt.’