Openingsdag Advanced Manufacturing trekt 2.000 bezoekers

Geplaatst door De redactie

Advanced Manufacturing in Antwerpen, de combinatiebeurs voor de metaalbewerking, heeft op de openingsdag tweeduizend bezoekers getrokken. Waar op de eerste dag vooral studenten de beursvloer kleur gaven, verwacht de organisatie de komende dagen louter professionals.

Met 270 standhouders zijn de beurshallen van Antwerp Expo helemaal volgeboekt. De standhouders zijn thematisch verdeeld over de vier beurshallen die elk een afzonderlijke beurs huisvesten. Welding Week, Subcontracting, Advanced Engineering en Metal vormen van dinsdag tot en met donderdag gezamenlijk Advanced Manufacturing. Door de combinatie van beurzen hoopt beursorganisator Easyfairs op synergie tussen de standhouders en grotere bezoekersaantallen.

Met tweeduizend bezoekers op de openingsdag is de beurs goed van start gegaan. Onder de bezoekers waren naar schatting achthonderd professionals en twaalfhonderd studenten van over heel Vlaanderen die een dagje vrij kregen van hun technische opleiding. Op dag twee en dag drie verwacht de organisatie louter nog professionals. 

Onder de standhouders waren tal van Nederlandse bedrijven waaronder bijvoorbeeld Lastafelshop dat lastafels rechtstreeks aan de klant verkoopt. ‘Vlaanderen is voor ons een belangrijke afzetmarkt en sinds we enkele weken geleden de Franse vertaling van onze website hebben gelanceerd, stijgt de verkoop in Wallonië ook sterk’, vertelt Ruud de Boer.

West-Vlaamse subcontractors 

Hal 1 was voorbestemd voor de subcontractors, waarbij ook het grote aantal West-Vlaamse  metaalbedrijven in het oog sprong. Een van deze bedrijven is José Vancoillie uit Moorsele, sinds 1978 actief in de productie van fijnmechanische stukken. Tweede generatie zaakvoerder Stefaan Vancoillie noemt de markt afwachtend. Het is een van de reden waarom hij aan de beurs deelneemt. ‘Wij zouden graag onze naamsbekendheid vergroten en ons klantenbestand uitbreiden. Je weet nooit wat de toekomst gaat brengen’, vertelt hij.

Voor Peter Veldeman van Metalas is de beursdeelname in Antwerpen een vanzelfsprekendheid. ‘Wij komen uit Antwerpen’, verklaart Veldeman, die met Metalas onder andere Fronius lasapparatuur verdeelt. Vooral de (semi) geautomatiseerde lasopstellingen lopen nog behoorlijk stelt hij. ‘De maakindustrie heeft het moeilijk in ons land. Om internationale concurrentie het hoofd te bieden, is automatisering een oplossing.’

Welding Week en BIL-Lassymposium

Metalas is terug te vinden in beurshal 4, die is gereserveerd voor Welding Week. Tijdens de beurs organiseert het Belgisch Instituut voor Lastechniek haar periodieke symposium. Normaal wordt dat symposium samen georganiseerd met het NIL-symposium, maar deze editie stonden de Vlamingen er alleen voor. Met ruim vijftig inschrijvingen was BIL-directeur Bart Verstraeten niet ontevreden met de opkomst.

De eerste dag van het BIL-lassymposium focusten de onderwerpen zich op lasautomatisering en laserlassen. ‘Dat zijn de twee belangrijkste trends op het moment’, aldus Verstraeten. Onder de sprekers op het symposium onder andere Eli Reekmans, CEO van ArcNC dat zich specialiseert in  automatische lasprogrammatie. De software-ontwikkelaar beweert de programmatietijd drastisch te kunnen terugbrengen.

Onder de deelnemers op het BIL lassymposium was onder andere Jan Pauwels, zaakvoerder van metaalbewerker PMC in Brugge, dat twintig man in dienst heeft. ‘Ik ben hier voor de lezingen over laserlassen en programmatie-automatisatie’, vertelt Pauwels. ‘Wij kijken er al langer naar, maar tot op heden is de programmatietijd nog steeds te lang om de vervaardiging van kleine series rendabel te maken.’

‘Laserlassen is makkelijker’ 

Laserlassen is al wel doorgedrongen op het metaalbedrijf, dat onderdeel is van verpakkingsmachinebouwer Pattyn Belgium. ‘Wij zijn een jaar geleden gestart met laserlassen. Daarmee vervangen we het TIG en halfautomatische proces.’ De metaalbewerker looft niet alleen de snelheid van de nieuwe techniek, maar ook de lagere warmtevorming. ‘Bij TIG lassen komt veel meer warmte vrij en zijn gespecialiseerde lassers nodig om goed werk te leveren. Bij laserlassen treedt er veel minder vervorming op en kunnen ook minder bekwame lassers kwalitatief werk afleveren.’