Ondernemers lanceren de Vlaamse Snipperdagen

Geplaatst door De redactie

Op de laatste dag van de parlementaire werkzaamheden startten de Vlaamse Ondernemers een campagne op die de overmatige regeldruk aanklaagt: de Vlaamse Snipperdagen. Met een symbolische actie – een papierversnipperaar nabij de Wetstraat om letterlijk regels te versnipperen – pleit het bedrijfsleven op deze manier voor minder administratieve overlast en meer flexibiliteit en coherentie in de regelgeving.

Meer dan vijftig parlementsleden uit de Kamer en het Vlaams Parlement kwamen langs en konden uit een lijst van vijftien overbodige regels kiezen welke zij wilden versnipperen. De Vlaamse ondernemers is een samenwerkingsverband tussen twintig sector- en werkgeversorganisaties, waaronder Essenscia vlaanderen en Voka.

Een samenleving kan niet functioneren zonder wetten, decreten en regels. Dat is evident. Maar te veel is te veel. Een stortvloed aan regels heeft een tegenovergesteld effect. Het fnuikt creativiteit en ondernemerschap. Het is hopeloos inefficiënt. En het is onaanvaardbaar tijdrovend en kostelijk. Bovendien zijn heel wat regels na verloop van tijd achterhaald of blijken ze in de praktijk onwerkbaar. Zo missen regels niet alleen hun doel, maar belemmeren ze ook het ondernemersklimaat, aldus de Vlaamse Ondernemers.

Minder regeldruk

De Vlaamse Ondernemers trekken daarom aan de alarmbel. Want als er één domein is waarin regulitis nefaste gevolgen heeft, is het wel ondernemerschap. Door een teveel aan regels loopt onze economie kansen mis en worden beloftevolle investerings- en innovatieprojecten tegengewerkt. De oproep aan beleidsmakers is duidelijk: maak in alle regeringen in dit land werk van het structureel verminderen van de regeldruk. Bureaucratische rompslomp moet een halt toegeroepen worden.

De Vlaamse Ondernemers vragen om van administratieve vereenvoudiging weer een topprioriteit te maken, op alle vlakken. Dat kan met rechtsregels die minder gedetailleerd en meer technologieneutraal worden geformuleerd. Verouderde wetgeving die systematisch wordt afgeschaft. Door goldplating bij de omzetting van Europese regelgeving, waarbij lidstaten strengere regels opleggen dan wat Europa voorschrijft, te vermijden. Ook digitalisering kan bijdragen tot de verlaging van de administratieve lasten en kosten.

Ann Wurman, directeur Essenscia vlaanderen: ‘Een samenleving kan niet zonder goede, duidelijke regels. Anders is het chaos. Maar er zijn vandaag veel te veel regels die zelf chaos veroorzaken. Ze zijn te complex, verouderd, onrealistisch of contraproductief. Soms zijn ze zelfs regelrecht absurd. Dat kost bedrijven niet alleen veel tijd, maar ook veel geld. Die regeldrift aanpakken moet een prioriteit zijn voor de volgende regeringen. En laat ons meteen een duidelijke regel afspreken: voor elke regel die er voortaan bijkomt, moeten er minstens twee andere worden geschrapt.’

De Vlaamse Snipperdagen

De Vlaamse Ondernemers zijn ervan overtuigd dat heel wat regels geschrapt kunnen worden omdat ze gedateerd zijn, niet effectief of gewoonweg onnodig. Ze hebben daarom alvast een selectie gemaakt van vijftien regels die volgens hen beter kunnen worden afgeschaft. Via de website www.vlaamsesnipperdagen.be kunnen bedrijven en ondernemers zelf aangeven welke van die vijftien overbodige regels ze graag versnipperd zien. De campagne loopt tot en met 8 juni, een dag voor de verkiezingen.

15 regels die best geschrapt of aangepast worden

  • Onwerkbare Federal Learning Account
  • Te strenge taalregels in masteropleidingen
  • Te lange wachttijd bij arbeidsmigratie
  • Achterhaalde startbaanverplichting
  • Onrealistische taalvereisten voor vrachtwagenchauffeurs
  • Te laag vast forfait Vlaams Opleidingsverlof
  • Goldplating bij de omzetting van Europese regelgeving
  • Inefficiënte verplichting voor bedrijven tot plaatsen van zonnepanelen
  • Wildgroei aan lokale tonnageverboden voor vrachtverkeer
  • Buitensporige boetes bij overlading vrachtwagens
  • Absurd verbod om winst te maken in de zorgsector
  • Kostenverhogende retributies bij uitvoeren van sleufwerken voor glasvezel
  • Subsidiëring van verenigingen die beleid juridisch aanvechten
  • Buitensporige responsabiliseringsbijdrage werkgevers inzake invaliditeit
  • Onuitvoerbare terugbetaling van elektriciteitskosten thuisladen

Wie zijn de Vlaamse Ondernemers?

De Vlaamse Ondernemers is een samenwerkingsverband tussen twintig sector- en werkgeversorganisaties: Voka (Vlaams netwerk van ondernemingen), Agoria Vlaanderen (technologische industrie), Cimabel (tabaksproducten), Comeos (handel en diensten), Denuo (circulaire economie), Embuild Vlaanderen (bouw), Energia (raffinage en energieoplossingen), essenscia vlaanderen (chemie en life sciences), FBAA (autobus- en autocarondernemers), Febetra (transport en logistieke diensten), Febiac (gemotoriseerde wegvoertuigen), Federgon (HR-diensten), Fedustria Vlaanderen (textiel, hout en meubel), Fevia Vlaanderen (voeding), inDUfed (glas, papier en karton), Staalindustrie Verbond (staal), Traxio (mobiliteitsprofessionals), Vlaamse Havenvereniging (havengemeenschappen), Vlozo (private zorgondernemers) en WF-FE (internationale handel, vervoer en logistiek).