Air Liquide experimenteert met groene waterstof in Antwerpen

Geplaatst door De redactie

De Franse industriële gassenproducent Air Liquide, dat ook las- en snijgas levert aan de maakindustrie, investeert in Antwerpen in een testinstallatie om groene waterstof te winnen uit ammoniak.

Het zou gaan een investering van vele miljoenen euro’s, bevestigt het bedrijf in de Vlaamse zakenkrant De Tijd.

De testinstallatie moet het mogelijk maken om groene ammoniak te kraken en om te zetten in groene waterstof. Groene waterstof, dat dient als alternatief voor olieproducenten of aardgas, kan helpen om de Europese industrie in de toekomst verder te verduurzamen.

Opstart naar grote installatie

Dit jaar nog zou de testinstallatie operationeel moeten zijn. Xaxier Pontone, van Air Liquide Benelxu, geeft in De Tijd aan dat het project een opstapje is naar een megaproject van honderden miljoenen euro’s. ‘We zouden binnen een paar jaar overwegen te investeren in grootschalige productie van groene waterstof uit ammoniak.’ Een grotere installatie kan in Antwerpen komen, maar volgens Pontone eveneens in bijvoorbeeld Rotterdam. ‘Als het maar dicht bij onze klanten is.’

Air Liquide levert industriële gassen aan de industrie en medische sector. Denk daarbij aan waterstof, stikstof en ook las- en snijgassen. Het bedrijf is van Franse origine, maar kent meerdere vestigingen in België en een internationaal leidingnetwerk naar industriële klanten.

Intern transport

Het bedrijf is in Belgie al langer betrokken bij proeven naar het gebruik van watestof. Zo heeft het ook deelgenomen in een onderzoek van VIL, het innovatieplatform voor de logistieke sector in Vlaanderen, naar het gebruik van waterstof voor interne transportmiddelen. Binnen dit project, hydrolog genaamd, heeft VIL met succes een terminaltrekker, vorkheftruck en mobiel waterstoftankstation uitgetest op twee locaties in de Antwerpse haven.

Sinds kort levert Air Liquide ook waterstof aan de binnenvaart waardoor het inmiddels de eerste twee emissieloze binnenvaartschepen in de Rijndelta mede heeft mogelijk gemaakt.