Concurrentie moordend onder fabrikanten van 3d-printers

Geplaatst door De redactie

De industrie omarmt het 3D-printen steeds meer. Of het nu gaat om het maken van mallen van motoren voor oude auto’s of onderdelen op marineschepen, op de vorige week door Mikrocentrum gehouden beurs RapidPro in Veldhoven bleek iedereen uitermate enthousiast over de 3D-technieken.

Sneller en goedkoper produceren waren de meest gehoorde voordelen ten opzichte van traditionele productiemethodes. Gevolg is wel dat steeds meer ondernemers geld zien in het produceren van 3D-printers. ‘De concurrentie is nu echt moordend’, concludeerde een van de fabrikanten van 3D-printers.

Granulaat printen

Opvallend op RapidPro was de stand van de jonge ondernemers Jeroen Timmermans en Virgil Verheijden uit het Limburgse Maasbracht. Zij stonden op de beurs met een prototype van hun Granularge 3D-printer. Het apparaat met een hoogte van 1,80 meter en een breedte en diepte van 90 centimeter ontwikkelden ze in een half jaar tijd als studieproject op de Hogeschool Zuyd. ‘Onze printer werkt niet met filament, maar met granulaat van allerlei soorten materialen’, vertelt Tinnemans die nu met zijn bedrijf Granularge de printer op de markt gaat brengen. ‘Dit is nog maar een prototype. Deze kan nu nog maar drie kilo granulaat per uur verwerken, de uiteindelijke printer moet tien kilo per uur aan kunnen. We willen hem ook groter maken met een hoogte van zes meter en een grondoppervlak van drie bij drie meter. Het moet echt een high-end printer worden.’ Verheijden heeft inmiddels een bedrijfje in windturbines en hoopt met de grote Granularge-printer straks de rotors hiervoor te kunnen printen.

Steeds smarter

Dddrop uit Doetinchem maakt sinds drie jaar 3D-printers. De Leader PRO is het topmodel en uitgerust met een smartmodule waarmee de printer met een smartphone, tablet of pc op afstand kan worden bediend. Met de ingebouwde camera kan het printproces op afstand worden gevolgd. ‘Je kan zo ook producten over de hele wereld gaan delen’, vertelt support engineer Cebastyan Hammink. ‘Dat gebeurt op een veilige manier, alleen de G-code wordt verstuurd zodat er geen kopieën gemaakt kunnen worden.’ Volgens Hammink worden inmiddels ook de eerste proeven gedaan met het zogenoemde indirecte staal printen. Hierbij wordt een filament gebruikt wat bestaat uit zowel kunststof als staal.

RapidPro Start-up Award naar 10XL

Ook dit jaar reikte Mikrocentrum tijdens het diner in de avond de RapidPro Start-up Award uit. Dit is een initiatief ter stimulering van start-ups op het gebied van additieve productie/ 3D-printen. Uit de top drie van de genomineerden 10XL, PrinTec en Borges.xyz werden door een onafhankelijke jury de winnaar gekozen. En dat werd 10XL. De jury over de winnaar: ‘10XL is een echte start-up. Zij passen een combinatie van verschillende technieken toe: robotica, 3D-printen en een externe as voor een lange tafel (6 meter). Deze combinatie biedt veel mogelijkheden. Wat 10XL onderscheidt, is dat zij functionele delen printen met gerecyclede kunststoffen. Daarmee spelen zij in op de circulaire economie trend en geven ze plastic afval een zinvol tweede leven.’ Nu maar hopen dat 10XL het beter vergaat dan Nectar 3D, de winnaar van vorig jaar. Deze start-up met zijn 3D-printer Nectar One werd in oktober 2017 vanwege de bikkelharde concurrentie in het segment  3D-kunststofprinters alsnog failliet verklaard.