‘Speciaal-machinebouwers weten deze machine te waarderen’ [video]

Geplaatst door De redactie

Hedelius bestaat vijftig jaar en dat vierde het bedrijf eind oktober met een open huis. Daar pakte de machineproducent uit met de al eerder aangekondigde Tiltenta 9 en twee wereldprimeurs, de eerste aanzet tot automatisering van de Acura 65 en de oplevering van een compleet nieuwe productiehal.

De al op de EMO aangekondigde Tiltenta 9 stond onder spaan te werken. Nog wel in de assemblagehal omdat de machine pas de week voor de open dagen op 19 en 20 oktober gereed was en er nog geen tijd was deze in de showroom te tonen.

 

De Tiltenta 9 of T9 is de nieuwste generatie van de vier jaar geleden, geïntroduceerde Tiltenta-reeks van bewerkingscentra. Hiermee reageert Hedelius op vragen uit de markt. ‘Er is er nog geen verkocht’, zegt Geschäftsführer en algemeen directeur Dennis Hempelmann tijdens de demonstratie van de T9. Hij heeft er het volste vertrouwen in, dat de speciaal-machinebouwers deze machine weten te waarderen. De T9 is overigens leverbaar vanaf zomer 2018. Ook vanuit Nederland en België is er belangstelling getoond voor de T9. ‘Tijdens het open huis zijn een flink aantal klanten naar Meppen gekomen om de T9 te bekijken, vernemen we van Richard Hermans van Promas, de in Maasbree gevestigde Benelux-vertegenwoordiging van Hedelius. Van de circa 500 bezoekers aan het open huis kwamen er ongeveer 80 uit Nederland en België.

Het T9 vijfassig bewerkingscentrum is de grotere broer van de T7 en is met name ontwikkeld voor het bewerken van grotere en langere producten tot 3.000 kg. Met zijn bereik in X, Y en Z van 2.600 (optioneel 3.500 of 4.500) bij 900 bij 1.005 is dat 20 procent meer dan de T7. De standaard T9 bewerkingscentra bieden snelheden tot 18.000 omwentelingen per minuut met een maximale vermogen van 35 kW en een koppel tot 183 Nm. Het gereedschapsmagazijn bevat maximaal 60 gereedschappen, maar kan met een standby-magazijn worden uitgebreid met maximaal 190 plaatsen. Het nieuwe bewerkingscentrum is standaard uitgerust met een Heidenhain TNC-640 besturing met 19" scherm. Als optie kan ook worden gekozen voor een Siemens Sinumerik 840D besturing.

Drie-asser

Ook nog niet in de showroom, maar wel in de assemblagehal liet Hempelmann de nieuwe drie-assige Forte 65 zien. Dit is een klein bewerkingscentrum dat zich onderscheidt van de Aziatische drie-assers door de vaste tafel met zijn hoge draagvermogen van 2.000 kg. ‘We willen hiermee niet concurreren met de Aziatische machines, dat kan vanwege hun prijsstelling niet, maar we zijn wel een partij voor bedrijven die zware werkstukken willen bewerken. Dankzij de vaste tafel heeft het werkstukgewicht geen invloed op de dynamiek van de machine.

Seriebouw

Hedelius werd in 1967 opgericht door Werner Hempelmann en Reinold Dettmer. Het bedrijf vestigde zich in Bünde, Noordrijn-Westfalen en was toen gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van houtbewerkingsmachines. ‘Negen jaar later groeiden we uit de ruimte die we hadden in Bünde en moesten we omkijken naar een andere locatie. Via een kennis kwamen we in 1976 uit in het Nedersaksische Meppen, dat prijsgunstiger was dan verder te kijken in Noordrijn-Westfalen. In de tweede helft ontstond het idee om bewerkingscentra in een geheel nieuw ontwerp te produceren’, vertelt mede-Geschäftsführer Jürgen Hempelmann. Hij is sinds eind jaren tachtig (samen met Gerhard Hempelmann) verantwoordelijk voor de omschakeling naar de seriematige productie van bewerkingscentra. ‘Tot die tijd bouwden we vooral speciaalmachines voor de metaalbewerkende industrie. Dat heeft als nadeel dat je heel erg afhankelijk bent van de behoeften van de klant en dat je pas kunt gaan produceren als de wensen van de klant bekend zijn. Om die reden besloten we om te schakelen naar seriebouw en startten we in 1993 met de productie van bewerkingscentra in semi-portaalbouw voor precisiebewerking van enkelstuks en kleine series.’ De BC-40 serie was geboren. In de showroom van het bedrijf staat sinds kort nummer 6 uit de BC40-serie uit 1994.

Sinds het midden van de jaren negentig concentreert het traditionele familiebedrijf, dat vanaf dan door gaat als Hedelius Maschinenfabrik GmbH, zich op de seriële productie van bewerkingscentra. En vanaf begin 2002 introduceren de ondernemers de eerste serie van de vijfassige bewerkingscentra RotaSwing. Tegenwoordig bestaat het assortiment uit drie-, vier- en vijfassige bewerkingscentra. De nieuwe productiehal, die vlak voor het open huis werd opgeleverd is ook hard nodig, vertelt Jürgen Hempelmann. ‘De afgelopen jaren bedroeg onze omzet zo’n 40 miljoen maar dit jaar schieten we over de 50 miljoen euro. Met de productie zaten we daarmee op onze limiet. Met de nieuwbouw kunnen we de groei weer aan.’

50 jaar

Volgens Jürgen Hempelmann groeit de jaarproductie bewerkingscentra gestadig door en zal dit jaar voor het eerst de kaap van 200 slechten. Hij schat dat Hedelius over de afgelopen vijftig jaar ongeveer 5.000 machines heeft afgeleverd. Voor de Benelux wordt Hedelius vertegenwoordigd door Promas en dat al meer dan 22 jaar. Sinds het jaar 2000 ook onder de naam Promas. Richard Hermans, directeur-eigenaar van de Benelux-vertegenwoordiging denkt dat hij in die periode ongeveer 200-250 Hedelius-machines heeft verkocht. Het aandeel Hedelius is in zijn verkopen de laatste jaren alleen maar gegroeid. (Promas voert o.a. ook nog de merken CMZ en Hartford). ‘Hedelius is heel belangrijk in ons leveringsprogramma. We liggen dit jaar qua verkopen op schema en overtreffen de aantallen van de afgelopen jaren. Dat komt doordat Hedelius de afgelopen periode een flink aantal nieuwe machines heeft geïntroduceerd zoals de Tiltenta 7 en de Acura. En nu ook nog eens de grote Tiltenta 9, de drie-assige Forte 65 en de instap in de automatisering met het palletmagazijn van Indumatik voor de Acura 65 bewerkingscentrum. De markt vraagt om dit soort machines’, besluit Hermans.