
De Europese organisatie van metaalverwerkende bedrijven verzamelde 11 mei voor de eerste keer in Oudenaarde om de wereld van de Belgische beroepsopleidingen beter te leren kennen. In een sector waar kwaliteitseisen van het grootste belang zijn, zijn een professionele opleiding en degelijke aanvullende opleidingen een zaak die alle bedrijven en beroepsfederaties nauw aan het hart liggen.
De Europese Metaalunie (EMU) ontwikkelde reeds eerder een Europees paspoort om de uitwisseling en kennisuitwisseling van werknemers uit de diverse lidstaten te garanderen en te bevorderen.
Laatste ontwikkelingen
Deze handige dienst, die ondertussen ook door andere sectoren is overgenomen (bijvoorbeel in de horeca), blijft zeer nuttig en werd tijdens deze bijeenkomst aangepast aan de laatste ontwikkelingen.
De EMU groepeert acht nationale beroepsverenigingen uit Duitsland, Oostenrijk, België, Denemarken, Hongarije, Nederland en Zwitserland en vertegenwoordigt de belangen van 70.000 kmo’s die ongeveer 800.000 werknemers en 70.000 leerjongens tellen. Deze bedrijven zijn goed voor een jaarlijkse omzet van maar liefst 100 miljard euro.
De beroepsfederaties uit deze landen verschillen qua structuur en grootte, maar net die veelheid is een grote sterkte, benadrukt Erwin Kostyra, voorzitter van de EMU: ‘Deze diversiteit in aanpak en structuur is de grote troef van de Europese Metaalunie.’
Op donderdag bezocht de delegatie het VCL, het vervolmakingsinstituut voor lassers in Neder-over-Heembeek. Vrijdag hield de EMU zijn Raad van Bestuur, daar lag de focus vooral op normalisatiekwesties (zoals de EN1090-1 norm voor de bouwsector) en op problemen inzake opleidingen en het vinden van gekwalificeerd personeel.
John Spronck, Limburgse ondernemer en voorzitter van de Vlaamse metaalfederatie Vlamef, benadrukt het belang van Europese samenwerking: ‘Een organisatie zoals de Europese Metaalunie helpt bedrijven om competitief te blijven en verdedigt onze belangen. Zeker voor belangrijke zaken als normering en wetgeving is dat een grote meerwaarde.’
De Europese bestuursleden van de beroepsfederatie EMU vertegenwoordigen de kleine en middelgrote ondernemingen van de Europese metaalsector.