3D-modeling is, zeker in de maakindustrie, al een flinke tijd ingeburgerd. In de bouwwereld was het tot voor kort niet gebruikelijk om op voorhand allesomvattende 3D-modellen te maken, maar daar is, vooral dan de voorbije twee jaar, enorm wat verandering in gekomen.
Steeds vaker wordt er gebruikgemaakt van het BIM- of Building Information Modeling-model, vooral dan bij projecten waar tal van partners samenwerken. Wat is die BIM nu precies en wat omvat het? Hiervoor gingen we te rade bij het Brugse studiebureau Ingenium, dat een van de pioniers is met werken ‘in BIM’. Ingenieur Jan Desmet, business unit manager buildings, licht toe wat BIM is en hoe dit model eruitziet, en illustreert dit aan de hand van een werf die momenteel in zijn eindfase steekt: de bouw van een nieuwe campus voor de KU Leuven, afdeling Brugge.
Georganiseerd met BIM
Deze overheidsopdracht, waarbij nabij het station een nieuw onderwijs- en onderzoekgebouw wordt opgetrokken in een ontwerp van de vereniging van Abscis architecten, ingenieursbureau Norbert Provoost en studiebureau Ingenium, is volledig georganiseerd met behulp van BIM.
Digitaal informatiemodel
De uitleg van onze gesprekspartner maakt duidelijk hoe allesomvattend ‘werken in BIM’ is. Het komt er, kort samengevat, op neer dat men voor de start van de bouw een digitaal informatiemodel opstelt. Hierbij worden alle gegevens in kaart gebracht, waardoor niet enkel de mogelijkheid ontstaat om een vrij nauwkeurige raming te doen van de totale kosten, maar ook dat er een significante kostenbesparing wordt gerealiseerd omdat alle bouwkundige stappen, tot en met het onderhoud, veel beter op elkaar kunnen worden afgestemd. Het gaat vooral om een digitaal model dat de fysieke, technische en functionele kenmerken van een op trekken gebouw bevat. BIM verwijst naar het geïntegreerd (ontwerp)proces waarbij informatie aan 3D-modellen kan worden gekoppeld om het teken- en ontwerpproces efficiënter te maken’, vernemen we. ‘Toch is BIM veel méér dan een state-of-the-art tekenpakket. Sommigen veranderen ‘modeling’ dan ook liever in ‘management’ en wijzen zo op een andere sterkte van BIM: het feit dat de verschillende bouwpartners efficiënter de diverse informatie en modellen kunnen delen en raadplegen. Bij het project in Brugge komen de beide voordelen, ook op de werf, ten volle tot uiting.’
Stuk vlotter
‘Waar het op neer komt, is dat we de communicatie een stuk vlotter kunnen doen verlopen dan bij een traditioneel bouwproces, omdat we alle bouwpartners – architect, stabiliteitsingenieurs en de ingenieurs technieken – in real time in hetzelfde BIM-model laten samenwerken. Het eerste voordeel is er een voor de bouwheer omdat de diverse ‘lagen’ in het model hem een beter inzicht bezorgen over hoe het gebouw er zal uitzien. Hij kan ook onmiddellijk zien hoe aanpassingen van de plannen op alle niveaus zichtbaar gemaakt worden in 3D, waardoor BIM de verbeeldingskracht van de opdrachtgevers een handje toesteekt. Voor veel van deze bouwheren is het immers vaak moeilijk om modellen in 2D goed en nauwkeurig te lezen.’
Lees het complete artikel in Vraag & Aanbod 1 2017.