Er zijn steeds minder redenen om nog een CO2-lasersnijmachine te kopen, nu de snijkwaliteiten van de fiberlaser in dikkere plaat sterk zijn verbeterd. Andere producenten kwamen al eerder met een fiberlaser voor dikkere plaat. Mazak beweert nu met de nieuwe 6 kW fiberlaser een troef in handen om nog meer plaatbewerkers te overtuigen van de voordelen van de fiberlaser.
‘Uiteindelijk zal de fiberlaser de CO2-laser grotendeels verdringen’, zegt Luc Creemers, sales manager Benelux voor de laserproducten bij Mazak. Een verhouding van 70-30 acht hij zeker mogelijk in de komende jaren. De Japanse machinebouwer heeft een nieuw paradepaardje: de 6 kW fiberlaser, welke tijdens de Europese introductie op Blechexpo op enorm veel interesse kon rekenen. Er werden zelfs twee machines verkocht tijdens de beurs.
Dikke materialen recht snijden
De nieuwe 6 kW fiberlaser snijdt ook dikkere materialen, zoals aluminium en roestvaststaal tot 25 mm, waarbij met name de rechtheid van de snijrand goed is. De snelheid in dikker materiaal is weliswaar langzamer of gelijk dan een CO2 laser, toch denkt Luc Creemers dat de nieuwe fibertechnologie nu echt voordelen gaat bieden. Tot nog toe blonk de fibertechnologie namelijk alleen in het snijden van dunne plaat uit. Met de nieuwe 6 kW laser kun je dikkere en dunnere plaat wel goed combineren. Met name als het merendeel dunner werk is (onder de 10 mm) maar je regelmatig dikkere plaat snijdt, dan gaan sommige voordelen van de fiberlaser de doorslag geven, verwacht Luc Creemers.
‘Ook het snijden in staal met stikstof (tot 15mm) biedt nieuwe opportuniteiten voor onze klanten.’ Hij ziet zelfs kansen om bepaalde eenvoudige producten die nu nog worden verspaand in de toekomst uit plaat te gaan snijden omdat het sneller en goedkoper is. Mazak hanteert formeel als specificatie maximaal 25 mm dikke plaat, maar tijdens de presentatie van de nieuwe laser op BlechExpo snee de machinebouwer zelf al tot 30 mm dik materiaal.
Set up tijd 30 seconden
De hele lijn fiberlasers van Mazak is tegenwoordig voorzien van een eigen Mazak snijkop, uitgerust met een aantal intelligente set-up en monitoring functies (ZETA-9). Deze negen functies zoals: automatische nozzle wisselaar, de brandpuntafstelling, hoogte kalibratie en piercing detectie zijn daar een simpel voorbeeld van. Luc Creemers: ‘De verschillende monitoring functies samen zorgen ervoor dat de snijkwaliteit niet langer afhankelijk is van de man aan de machine. En je kunt de machine gemakkelijker onbemand inzetten, zelfs als er veel verschillende materialen gesneden moeten worden.’
Alle snijdata zijn namelijk in de besturing opgenomen. De laserbundeldiameter wordt in 20 stappen automatisch aangepast, in functie van materiaalsoort en -dikte, wat niet alleen de snijkwaliteit ten goede komt maar ook het onbemand werken. Je kunt op de nieuwe machine eigenlijk alle materialen onbemand door elkaar bewerken. Luc Creemers: ‘Bij een snelle machine als deze, die met 60 m per minuut snijdt, moet dat, omdat je anders teveel mankracht nodig hebt om te wisselen.’ Dankzij deze nieuwe functies brengt Mazak de set up tijd terug van een kwartier naar 30 seconden. Dat is ongeveer de tijd die een wisseltafel nodig heeft om het nieuwe materiaal aan te voeren, zodat de machine quasi continu snijdt.
Het belang van een rigide gegoten frame van de Mazak fiberlaser betaalt zich hier terug doordat dit frame de dynamische krachten eenvoudig absorbeert. Met een geschatte diode fiberbron levensduur van meer dan 100.000 uren wordt het een belangrijk aandachtspunt van hoe een machine is samengebouwd. Dit om ook de snijtoleranties op langere termijn te kunnen garanderen.
Fiber wordt populair
Luc Creemers verwacht dat door deze ontwikkeling de fibertechnologie de komende jaren de meest populaire lasersnijmachine zal worden. ‘De enige reden om nog een CO2-laser te kopen, is als je enkel het dikkere roestvaststaal snijdt en waarbij het snijresultaat en kwaliteit absoluut primeert.’