E.D.&A. uit Kalmthout, JTEKT Torsen Europe uit Strépy, Ontex uit Eeklo, Punch Powertrain uit Sint-Truiden, TE Connectivity uit Oostkamp, Biobakkerij De Trog uit Ieper en Van Hoecke NV uit Sint-Niklaas zijn de nieuwe fabrieken van de toekomst.
Zij volgen Continental, Dentsply Implants, Newtec en Provan op als laureaten van de Factory of the Future awards.
Klaarstomen voor de vierde industriële revolutie
‘Deze bedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in de modernisering van hun machines, digitalisering én in hun medewerkers dat ze vandaag op productievlak internationaal tot de wereldtop behoren’, legt Herman Derache, Algemeen directeur van Sirris, uit. Technologiefederatie Agoria en Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie, begeleiden momenteel meer dan tweehonderd andere bedrijven in hun transformatie naar fabriek van de toekomst. ‘Wij willen onze bedrijven klaarstomen voor de vierde industriële revolutie’, aldus Wilson De Pril, directeur-generaal Agoria Vlaanderen. ‘Agoria en Sirris willen daarbij niet blijven steken in de theorie rond concepten als industrie 4.0 maar bedrijven in the field klaar maken voor de toekomst. Vlaanderen heeft alle troeven om van de slimme maakindustrie een economisch speerpunt te maken.’
Wat is een fabriek van de toekomst?
Uitgroeien tot een fabriek van de toekomst, gebeurt niet op één dag. Agoria en Sirris werkten een ambitieus transformatieplan uit. Het gaat om een sectoroverschrijdend meerjarenprogramma. Tientallen specialisten helpen bedrijven via sensibilisering, scans, individuele begeleiding en collectieve ondersteuning hun productontwikkeling- én productieactiviteiten te verbeteren. ‘Doel is om via zeven transformaties uit te groeien tot de fabriek van de toekomst’, zegt Herman Derache. ‘Zo’n fabriek werkt zeer energie-efficiënt en springt zorgvuldig om met grondstoffen, waar mogelijk via recyclage. Zij beschikt over een hoogtechnologisch productieapparaat, mikt op producten met een hoge toegevoegde waarde en speelt zeer snel en flexibel in op de vragen van de klant. Fabrieken van de toekomst werken vaak nauw samen in netwerken met anderen bedrijven of kenniscentra.
Medewerkers centraal
‘Ook in andere westerse landen als de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Nederland wordt opnieuw volop op de maakindustrie ingezet’, zegt De Pril. ‘Maar ons programma is uniek, in die zin dat we erg veel nadruk leggen op de rol van de medewerkers in de fabriek van de toekomst.’ Meer en meer worden verantwoordelijkheden gelegd bij zelfsturende teams van flexibele en betrokken medewerkers. Het management werkt omkaderend. ‘De overgang naar ‘de maakindustrie 4.0′ zal echter ook heel specifieke technologische knowhow vragen bijvoorbeeld rond geconnecteerde machines en componenten, data-innovatie, internet of things en kennis 4.0 wordt essentieel.’ Via een intensief traject met de bedrijven, helpen Agoria en Sirris bedrijven zich als organisatie te transformeren en de juiste vaardigheden en knowhow bij de medewerkers niet alleen op te bouwen maar ook duurzaam te borgen.
Vandaag worden in Antwerpen zeven bedrijven bekroond met een award ‘Factory of the future’. Zij investeerden in de uitbouw tot fabriek van de toekomst en doorliepen een uitgebreid assessmentproces. Intussen doorlopen al meer dan 210 bedrijven transformaties via het begeleidingsproces. Het gaat om bedrijven in een brede waaier van sectoren (technologische industrie, voeding, textiel, papier, farma, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw). Het gaat zowel om grote ondernemingen als kmo’s, verspreid over alle Vlaamse provincies en ook een tiental bedrijven in Wallonië en Brussel. Agoria en Sirris maken zich sterk dat er tegen 2018 niet minder dan 50 bedrijven het label ‘Factory of the future’ zullen binnenhalen. Tegen die tijd willen ze 500 bedrijven hebben die zich op die manier aan het transformeren zijn.
Mee met de Europese top
Het transformatieproces van bedrijven kan beter en sneller gebeuren als er maximaal samengewerkt wordt met gespecialiseerde kenniscentra. Daarom vraagt Agoria dat Flanders Make, het strategische onderzoekscentrum (SOC) voor de maakindustrie, kan doorgroeien tot een toonaangevend onderzoeksplatform met de nodige overheidsfinanciering dat bedrijven kan ondersteunen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling rond flexibele productie en geconnecteerde machines. Daarbij is een structurele samenwerking rond het thema ‘digitalisering van de maakindustrie’ nodig tussen Sirris en Flanders Make met de andere onderzoekscentra van topniveau in dit domein: iMinds (software) en Imec (nano-elektronica en sensoren). ‘Vlaanderen kan hier mee met de Europese top, en moet van digitalisering van de maakindustrie dan ook een beleidsprioriteit maken’, volgens Wilson De Pril.