Het spanning-rekdiagram is een belangrijke methode om de belastbaarheid van materialen te meten en af te lezen. Aan de hand van de grafiek zijn gebeurtenissen af te lezen die plaatsvinden bij een bepaalde spanning. Het gedrag is meestal in vier fasen te onderscheiden: elastisch gedrag, vloeien, versteviging en insnoering.
Voor veel constructies en materialen, waaronder ook metalen is belastbaarheid één van de belangrijkste eigenschappen. De belastbaarheid van metalen wordt getest aan de hand van een zogenaamde trekproef. Hierbij wordt een gestandaardiseerde stalen staaf langzaam uitgerekt, totdat deze bezwijkt. Vanaf het startpunt tot het moment van bezwijken maakt het metaal verschillende gedragingen door, die geregistreerd worden in het spanning-rekdiagram. Uit het spanning-rekdiagram zijn de elastische vervormingsgrens, plastische vervormingsgrens, maximale treksterkte en breukgrens af te lezen die van belang zijn bij het construeren en ontwerpen van metalen constructies.
Begrippen
Om het spanning-rekdiagram goed te begrijpen is het belangrijk om een aantal begrippen te kennen. Zoals eerder besproken geeft het spanning-rekdiagram de mechanische eigenschappen van materiaal weer, bijvoorbeeld van staal, rvs of aluminium…lees verder