Een werknemer liep ernstig letsel op aan zijn linkerhand toen die in een steensnijmachine terecht kwam. Zowel de werkgever van de man als de leverancier van de machine kregen boetes.
De werknemer was een steensnijmachine aan het schoonmaken op 12 maart 2013. Zijn linkerhand die een handschoen aan had, werd gegrepen en meegesleurd door de hoek van een bewegend mes van een steensnijmachine. De man zat wel een uur vast met zijn hand in de machine voor de hulpdiensten hem konden bevrijden. Bij het ongeluk werden de huid, spieren en pezen van de rug van zijn linkerhand afgeschraapt. De hersteloperatie was slechts gedeeltelijk succesvol en de werknemer heeft nog steeds last van stijfheid in zijn hand, beperkte beweging van de vingers en een gebogen middelvinger. Hij is inmiddels wel weer aan het werk.
Onvoldoende beveiliging
Het bedrijf waar het ongeluk gebeurde (Windsmere Stone & Granite Ltd, UK) had de steensnijmachine in 2012 gekocht van Waters Group Ltd, uit Cornwall. De machine was in eerste instantie gemaakt voor een Australisch bedrijf en was geïmporteerd. De machine was voorzien van een CE-markering die aangeeft dat deze voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Echter de machine was niet voorzien van voldoende beveiligingen om te voorkomen dat werknemers met hun handen tussen draaiende delen van de machine zouden kunnen komen. De Engelse Arbeidsinspectie (Health and Safety Executive (HSE)) constateerde dat de werkgever Windsmere Stone & Granite Ltd niet had gecontroleerd of de machine die ze hadden gekocht, wel veilig was voor werknemers om te gebruiken.
De rechtbank vernam ook dat Waters Group Ltd , de machineleverancier, geen veilige machine had geleverd. Beide bedrijven kregen boetes: de werkgever (Windsmere totaal £ 5337) en de machineleverancier (Waters group totaal £7020)
Opmerkingen
Na afloop van de hoorzitting, zei de werknemer die het ongeluk overkwam: "Waar je ook werkt en wat je ook doet, stel je eigen veiligheid boven alles. Laat je niet dwingen om dingen te doen waarbij je twijfel hebt over de veiligheid."
De HSE inspecteur (Health Safety Inspection oftewel Veiligheidsinspectie) zei: "Deze zaak benadrukt weer eens de noodzaak voor werkgevers om ervoor te zorgen dat de machines die ze kopen moeten controleren op veiligheid. Ongeacht wat de leverancier claimt in de bijgeleverde documentatie en ook al is de machine voorzien van een CE-markering, je mag er niet vanuit gaan dat de machine veilig is zoals geleverd of wanneer deze is geïnstalleerd. Een risico-inventarisatie en -evaluatie moet nog worden uitgevoerd op de machine voordat deze in gebruik genomen mag worden."