‘Een nieuwe staking is fataal voor Lanxess Rubber in Zwijndrecht’, dreigt Matthias Zachert, de nieuwe ceo van het Duitse chemieconcern Lanxess, op de website van het weekblad Trends. De arbeiders in Zwijndrecht hebben een tijd terug wekenlang gestaakt. Ze wilden op die manier druk uitoefenen op de gesprekken over de cao die maar niet rond geraakten. Procedurekwesties bleven eindeloos aanslepen.
Dat meldt de website madeinmetropool.be. Het chemiebedrijf Lanxess zit in een diepgaande herstructureringsfase. De markt voor rubber heeft het de laatste jaren overigens niet makkelijk. De vroegere flamboyante topman Adxel Heitmann stapte op en werd opgevolgd door Matthias Zachert, de vroegere financiële directeur. Zachert staat bekend als een die-hard die de problemen niet uit de weg gaat. Hij wil Lanxess na enkele moeilijke maanden weer op de sporen krijgen. Hij heeft daarbij al eerder gedreigd met sluitingen. De zes weken durende staking in Zwijndrecht kwam op die manier op een slecht moment. Lanxess verloor er acht weken productie aan butylrubber door. Een week voor de acties uitbraken dienden de installaties stil gelegd te worden. Na de betekening van de CAO duurde het nog een week vooraleer de fabriek weer kon opgestart worden.
Een en ander kwam uiteraard heel ongelukkig over op de hoofdzetel in Keulen. Temeer omdat Lanxess nog twee andere butylrubberfabrieken runt. Een in Canada en een in Singapore. De recent gebouwde fabriek in Singapore kreeg de meest moderne technologiën ingebouwd. ‘We geloven nog in Antwerpen als locatie voor chemie, maar de werknemers en vooral de vakbonden moeten begrijpen dat de goede tijden voor butylrubber voorbij zijn’, aldus Zachert. De ceo wijst erop dat Zwijndrecht in 2015 nieuwe en duurdere contracten voor de levering van grondstoffen te wachten staan. Dat zal de site nog minder competitief maken in vergelijking met de twee andere butylrubbersites. Een nieuwe staking zou fataal zijn, klinkt het. Lanxess zei vorige week dat het onderzoekt of het bepaalde sites tijdelijk of permanent kan sluiten, in het bijzonder in de rubberactiviteit.Bij Lanxess in Zwijndrecht werken zo’n 435 man. Lanxess runt ook nog fabrieken in Kallo en Lillo.