Vakbonden en directie Lanxess Rubber lijnrecht tegenover elkaar

Geplaatst door De redactie

Het overleg tussen directie en vakbonden van butylrubberfabriek Lanxess Rubber uit Zwijndrecht heeft niets opgeleverd. Volgens de directie zetten de bonden de toekomst van de 425 werknemers op het spel. Dat meldt trends.be en persagentschap Belga.

De staking bij de arbeiders van Lanxess in Zwijndracht loopt al meer dan vijf weken. Sinds maandagmiddag zaten vakbonden en directie op uitnodiging van de voorzitter van het paritair comité samen voor een verzoeningsvergadering die tot ongeveer 1.30 uur ‘s nachts heeft geduurd. Die marathonzitting leverde evenwel geen enkel resultaat op. Behalve misschien dat directie en vakbonden nu duidelijk lijnrecht tegenover elkaar staan.

Afbraak volgens de bonden

De bonden verwijten de directie dat ze niet constructief tewerk gaat. ‘De werkgever gaf op één puntje, dat van de glijtijden, toe, maar hield eraan dat afspraken die vandaag niet in een cao gebetonneerd zijn, eenzijdig opgezegd kunnen worden’, verduidelijkt ACV-secretaris Inge Paeshuys. ‘Men wil de afbraak van verworvenheden die jarenlang opgebouwd werden’, luidt het bij de bonden, die woensdag met hun achterban zullen beslissen wat er volgt.

Acht weken productieverlies

De directie van haar kant toont zich ‘zacht uitgedrukt bijzonder zwaar ontgoocheld’. ‘We hebben meer dan voldoende op tafel gelegd, maar daar gaat het niet om. Het gaat hier om macht’, zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove in een reactie. Volgens de woordvoerder vergissen de bonden zich, want zal het uiteindelijk de bedrijfsleiding zijn die zal beslissen wat er met de fabriek gebeurt.

De toekomst van de fabriek in Zwijndrecht ziet er volgens de woordvoerder van de directie op dit moment alvast somber uit. ‘Er zijn bijzonder zware wolken aan het samentrekken. Het kan op korte tijd opklaren, maar er kan bijzonder veel schade aangericht worden ook’, vervolgt Van Wassenhove. Van Wassenhove verwijst daarbij naar de hoofdzetel in Keulen, die elke stap die lokaal gezet wordt op de voet volgt. ‘De druk vanuit de hoofdzetel kan moeilijk hoger. Je zit nu al aan acht weken productieverlies. Wij willen er zo snel mogelijk uitraken, maar er zijn andere partijen die dat niet willen’, voegt de woordvoerder eraan toe. Er werd geen nieuwe datum voor verder sociaal overleg gepland